Tokom ranog proljeća sremuš ima svuda u izobilju. Na gradske pijace ga donose i ljudi, koji cijene njegova neusporediva ljekovita svojstva i nevjerovatan ukus. Nacionalni travar Momčilo Antonijević prenosi informacije o njegovoj upotrebi i alternativnim nazivima poput divljeg ili medvjeđeg luka. Antonijević objašnjava da sremuš posle perioda konzumiranja masne hrane, koja negativno utiče na naš kardiovaskularni sistem, djeluje spasonosno, čisti naše krvne sudove i pomaže normalnom radu srca. Osim toga, sremuš je koristan za osobe sa sistemskom kandidijazom zbog uključivanja prebiotika. Za punu korist i detoksikaciju organizma, preporučuje se svakodnevno konzumiranje sremuša tokom dvije nedelje, ističe nacionalni travar.

 

Međutim, važno je napomenuti da sremuš treba koristiti samo u svježem obliku, jer bi njegovo sušenje ili konzerviranje dovelo do gubitka njegovih ljekovitih svojstava, osim za pravljenje tinktura. Nadalje, preporučljivo je što više smanjiti sjeckanje sremuša. Sremus, sličan bijelom luku, sadrži jedinjenja sumpora koja posjeduju antibakterijska svojstva. Antonijević kaže da bi upotreba sremuša bila korisna za osobe sa sistemskom kandidijazom, jer sadrži i prebiotike – supstance koje služe kao hrana za korisne bakterije u organizmu – za borbu protiv gljivične infekcije. Sremuš se može kuvati sa jajima, ubaciti u proju sa sirom ili pomiješati sa hljebom. Međutim, za potrebe kardiovaskularnog čišćenja preporučuje se konzumiranje u svježem obliku.

 

Sremuš salata

Momčilo Antonijević predlaže fascinantan recept za pravljenje sremuš salate. Prvo narežite svežanj sremuša na veće komade. Zatim začinite malo soli i kiselog mlijeka, najbolje ovčijeg mlijeka. Umjesto da koristite ulje, ubacite mješavinu mljevenih sjemenki, kao što su sirove sjemenke bundeve i sjemenke suncokreta.

Sremuš kapi

Sremuš ispusti 100 grama svježeg lista sremuše koje je oprano, isjeckano i stavljeno u čistu teglu. Zatim se listovi prelije sa 300 mililitara 70% alkohola. Tegla se dobro zatvori, protrese i ostavi na tamnom i hladnom mjestu dvije nedjelje, uz povremeno protresanje. Nakon tog perioda, tečnost se procijedi, ostavi da se izbistri, a eventualni sediment se pažljivo odlije. Zatim se prebacuje u čiste staklene boce i čuva na tamnom mjestu. Preporučena doza je tri puta dnevno, po 15 kapi pomiješanih u mlaki čaj od lanenog sjemena.

 

Oglasi