All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

NAPOKON MOGUĆE: PUTOVANJE KROZ VRIJEME ?

loading...

NAPOKON MOGUĆE: PUTOVANJE KROZ VRIJEME ? – Lijepo je maštati i uvijek težiti naizgled nemogućem, ali stroj koji bi nas vodio kroz vrijeme, unazad ili unaprijed, neće biti tako lahko izgrađen

To smatra i Ben Tippett, matematičar i fizičar sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. On je objavio studiju o izvedivosti putovanja kroz vrijeme, ali sve se temelji na matematičkoj formuli koja opisuje metod.

Inače, ovaj naučnik se bavi Einsteinovom teorijom relativnosti, te proučava crne rupe. Trippet tvrdi da bi sve četiri dimenzije trebale biti zamišljene zajedno: tri prostorne + zasebne dimenzije. Kao posljedica teorije ralativnosti, zakrivljenost prostora te vremena objašnjava zakrivljene orbite planeta. U blizni velikih masa, poput zvijezda ili crnih rupa, geometrija prostora kao i vremena postaje zakrivljena.

Ravne putanje obližnjih planeta pratit će zakrivljenost i iskrivit će se oko zvijezda. Naime, vrijeme sve više usporava što smo bliže crnoj rupi, a njegov model vremenskog stroja koristi upravo to zakrivljenje prostora i vremena kako bi vrijeme savilo u krug. Na taj način bi se mogli kretati i vraćati unazad.

Za izradu ovakve hipotetske mašine još uvijek nedostaje esencijalni materijal, tzv. egzotična tvar, koja bi savila prostor i vrijeme. Ti materijali još uvijek nisu otkriveni. Ali, u historiji je mnogo toga bilo nevjerojatno i nemoguće, a kasnije je postalo stvarnost. Možda vremenski stroj još uvijek nije jedna od tih stvari, ali u svakom slučaju nauka je dokazala da i nemoguće nekada postaje moguće.

Tags: , , ,

Related posts