Anja Šoponjai, Zrenjaninka, prije nekoliko godina je ušla u novo poglavlje u svom životu kada je donijela hrabru odluku da sebe i svog supruga iščupa iz domovine Srbije i nastani u Njemačkoj. Sa snažnom strašću prema dizajnu tekstila i odjeće, Anja je napredovala u svojoj profesiji još u Srbiji, posebno u oblasti šivenja vrhunskih haljina koje je uspješno reklamirala i prodavala na internetu. Nažalost, nepredviđeno i užasno izbijanje pandemije koronavirusa naglo je zaustavilo njenu uspješnu karijeru.

 

Muž radi kao šofer, kako nije bio zadovoljan platom, moj posao je stao i tako smo rešili da se iz Srbije preselimo u Nemačku, u decembru 2020. godine. Prijatelji su pomogli da se snađemo. Sada sam na kursu, učim jezik i trenutno ne radim. Suprug vozi, ali kraće ture, tako da radi uglavnom od osam do 17 sati, nekad i popodne – priča Anja.

Prema njenim riječima, nema ničeg posebnog za pamćenjem za čim čezne iz Srbije, a u rodni grad se često vraća samo da bi bila sa majkom.

Ovde živimo dve i po godine, meni lično iz Srbije ništa ne nedostaje, nisam neko ko pati za hranom, imam samo mamu pa mi ona nedostaje. Često idemo za Srbiju pa je često i viđam. Jedna sam od retkih kojoj odgovara ovaj mentalitet, sve mi odogvara, od kuhinje, prirode, imam četiri mala jezera gde mogu uvek da odem, imam sve ovde što mi je potrebno da se osećam zadovoljno, odgovara mi njihov mentalitet, zna se šta se sme sta ne – kaže Anja.

 

Bračni par živi u iznajmljenom stanu površine 50 kvadratnih metara koji je opremljen balkonom i pripadajućim parking mjestom. Mjesečni trošak za njihovo stanovanje je 800 evra, u šta nisu uračunati troškovi komunalija, interneta, usluge mobilnog telefona ili osiguranja.

Sada, da računamo struju 70 evra, internet 50, jedna moja plata bi pokrila troškove i cela partnerova ostane, na šta ćes to da trošiš, to sve zavisi od ličnosti. Dečiji dodatak je do 250 evra po jednom detetu, da li postoji još nešto ne znam, nemam decu. Ako imaš troje dece, eto, oni ti plaćaju taj stan – kaže Anja

Tokom razgovora sa Anjom, ostali smo zatečeni otkrićem da nema velike solidarnosti među Srbima koji žive u Njemačkoj.

Ljudi sa Balkana se druže i pomažu, ali ako konkretno mislimo na Srbe to nije slučaj. Ne pomažu se i ne druže se međusobno. Kad čuju da pričaš srpski pobegnu od tebe – rekla je Anja.