All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

NAJBITNIJE O PODNOM GRIJANJU

loading...

NAJBITNIJE O PODNOM GRIJANJU – saznajte šta je potrebno da ugradite podno grijanje u vaš dom, koliko to košta i koje su prednosti ovakvog vida zagrijavanja prostorija

Kao završna podloga za podno grijanje preporučuje se keramika, mermer kao i granit jer su upravo ovi materijali jako dobri provodnici toplote. Isto tako, može se postaviti dvoslojni ili troslojni parket. Parket od punog drveta nije u preporuci jer može doći do njegovog isušivanja a samim tim i do razilaženja parketa.

Preporučljiva temperatura polaznog voda za podno grijanje je 35 do 40 stepeni što pruža  optimalnu temperaturu oko 28 stepeni na samoj površini poda.
Vrijeme ugradnje podnog grijanja nije ništa duže od klasičnog,  dva dana za jedan stan prosječne kvadrature.

Ispitivanje sistema za podno grijanje se vrši vazduhom sa 3 bara pritiska u trajanju od nekoliko sati a prije izrade ravnajućeg sloja dobro je da se već napuni sa tečnošću.


Cijena podnog grijanja može da varira od 15 pa do 40 eura po kvadratnom metru a zavisi od toga koje cijevi i koja podloga se koriste kao i to da li se radi regulacija temperature i protoka za svaku sobu pojedinačno ili samo jedna regulacija za cijeli objekat.


Osnovna prednost podnog grijanja u odnosu na radijatorsko jeste to što je za njega potrebna puno niža temperatura vode (maksimun 40 stepeni) ali i što ne zauzima dodatni prostor pa zidovi ostaju slobodni. Takođe, podni razvod duže zadržava temperaturu što znači da može proći i do 10 sati a da se ne uključi kotao za dostizanje sobne temperature.

Tags: , ,

Related posts