Agnes Gonkha Bojakhiu, koja je rođena u Skoplju 1910. godine u finansijski osiromašenoj porodici, potražila je utjehu u crkvi nakon očeve smrti kada je imala samo osam godina. Sa dvanaest godina donijela je životnu odluku da se posveti časnoj sestri, te je na kraju postigla poštovani status Majke Tereze i stekla cijenjene titule svetice i nobelovke. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, naše razumijevanje nje je evoluiralo, otkrivajući aspekte koji su u suprotnosti s njenom svetinjom.

Pojavili su se izvještaji koji ukazuju da je ova cijenjena figura imala mračniju stranu, nanijevši štetu brojnim pojedincima. Jedna takva priča sugerira da je Majka Tereza pokazala izuzetne vještine pregovaranja i spretno prilagođene narative, u suštini funkcionirajući kao tim za upravljanje kriznim situacijama za Crkvu u tom periodu.

Postoji priča potkrijepljena svjedočenjem u slučaju Donalda McGeara, uglednog člana zajednice koji je osumnjičen za zlostavljanje dječaka. Majka Tereza, koja se zaklela na njegovu nevinost, pomogla mu je da izbjegne krivično gonjenje, uprkos činjenici da je zlostavljao još djece u narednih deset godina i na kraju je optužen za zločin. Dokumentarac emitiran na Ski Documentaries navodi da je Majka Tereza bila saučesnik u prikrivanju najzloglasnije prakse Katoličke crkve, dok je izgledala više zabrinuta za siromaštvo i patnju nego za njihovo ublažavanje. Pošto je skandal zlostavljanja djece potresao Katoličku crkvu do srži, rješenje Majke Tereze bilo je sljedeće:

 

Meri, dokumentarna suradnica koja je s Majkom Terezom radila više od dva desetljeća, kaže da bi je slali u gradove u kojima su razotkriveni skandalozni događaji. Unatoč tome, Majka Tereza imala je sposobnost transformirati diskurs koji je okruživao situaciju. Meri također napominje da je Majka Terezija vjerovala da je kreposno biti osiromašen jer je sam Isus bio siromašan. Meri ovo uvjerenje opisuje kao “shizofreno”. Majka Terezija je tvrdila da joj se Isus obratio i dao joj izričite upute da napusti samostan i pomogne siromašnima. “To je bila zapovijed”, izjavila je. Iako je Majka Tereza nagrađena Nobelovom nagradom za svoju filantropiju, njezini najbliži ostali su zatečeni onim čemu su svjedočili.

 

Oglasi