U Đerdapu, Homolju i Podunavlju, Vlasi koji su slijedili tradicionalnu narodnu vjeru imali su jedinstvenu tradiciju zvanu „otkopavanje pokojnika” kao dio obožavanja mrtvih. Ovaj običaj se zadržao do kasnog 19. vijeka, pa čak i do 20. stoljeća. To se prvenstveno praktikovalo kada je mlada osoba, bilo muško ili žensko, preminula. Četrdesetog dana nakon sahrane, porodica bi se okupljala na groblju kako bi iskopala grob i izvadila kovčeg.

Ovaj ritual se odvijao pri izlasku sunca, a poklopac kovčega bi se podigao kako bi se otkrilo lice pokojnika. Porodica bi zatim nježno čistila lice bijelom maramicom prije nego što bi ga okrenula prema suncu da ga obasjaju njegovi zraci. Kada bi sunce “primilo” pokojnika, kovčeg bi bio ponovo zakopan, a porodica bi obavljala sve pogrebne ceremonije kao da je to bila prva sahrana.

 

Ova tradicija se javlja u najužem porodičnom krugu i stoga ostaje uglavnom nepoznata široj javnosti. Prema našim saznanjima, najnoviji dokumentovani primjer ovog rituala, koji je imao za cilj da pokojniku podari vječni život u zagrobnom životu, dogodio se u selu Debeli Lug tokom 1990-ih godina. Iako se nekima ova praksa može činiti nepoznatom, slični običaji postoje u drugim kulturama. Na primjer, u Rumuniji se tijela otkopavaju nakon sedam godina, dok se na Madagaskaru slične ceremonije održavaju svake godine. Indonežansko ostrvo Sulavesi takođe je poznato po svojim izrazitim pogrebnim tradicijama. Tokom svog istraživanja imao sam sretnu priliku da upoznam Milicu Kušljić, koja trenutno živi sama u svojoj porodičnoj rezidenciji.

 

Devedesetih godina Milica je ekshumirala sina. Milica danas živi sama jer joj je i suprug preminuo, a njeno zdravlje je krhko. Prostoriju u kojoj provodi najviše vremena krase slike njenog preminulog sina. Po zidovima se mogu naći slike iz različitih razdoblja njegova života, kao i slike s njegove sahrane. Atmosfera u kući prožeta je osjećajima tuge i tjeskobe. Unatoč tome, Milica se ističe kao jedna od rijetkih majki koje su se potrudile da njezin sin ostane zapamćen. Sina je, metaforički rečeno, “iskopala” kako bi ga se i dalje izvlačilo na vidjelo i pamtilo. Porijeklom iz Laznice, Milica je od svojih rođaka čula za njihovu praksu iskopavanja mrtvih. Kada joj je vlastiti sin preminuo u ranim dvadesetima, odlučila je učiniti isto. Istražujući ovaj običaj, otkrio sam da je u Laznici bio raširen tijekom 19. stoljeća, au Gornjanima do 1970-ih. Miličin sin imao je vjerenicu i služio je vojsku kada je iznenada prebačen u beogradski Klinički centar, gdje je na kraju podlegao galopirajućoj leukemiji. U skladu s vlaškim vjerovanjem da se duša vraća kući crvenim koncem, Milica je vezala jedan od kliničkog centra i pratila ga stazom.

To je učinjeno kako bi se osiguralo da će duša njezina sina pronaći put natrag kući. Osim toga, izradila je božansku svijeću kako bi pomogla sinu na putu u zagrobni život. Često se smatra da je sljedeći svijet lišen osnovnih potrepština kao što su voda, rasvjeta i sve što je bitno na ovom svijetu. Milica, opterećena ogromnom tugom zbog gubitka djeteta, ekshumirala ga je u zoru tijekom četrdesetodnevnog zadušnica, nadajući se da će ga sunčeva toplina ponovno oživjeti. Smatra se da ga ovaj čin vodi izravno u raj.