Bezbijednosno-informativna agencija (BIA) i lokalna policija uključene su u istragu tragičnog incidenta u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Trinaestogodišnji dječak je 3. maja ubio svoje drugove iz razreda i školskog čuvara. Sumnja se da je dječak koristio video igrice kao sredstvo komunikacije, dijeleći s drugima svoje namjere da počini teško krivično djelo. Međutim, mnogi pojedinci s kojima je razgovarao nisu ozbiljno shvatili njegove riječi. Nezvanično se saznaje da je BIA do ovih podataka došla pregledom dečakovog kompjutera. Glavni osumnjičeni je često igrao nasilne kompjuterske igrice, uključujući ‘Valorant’. Svaka igra ima svoju ‘soba za ćaskanje’ u kojoj igrači mogu razmjenjivati ​​poruke.

 

Stručnjaci BIA uspjeli su da pribave sve razgovore između dječaka i saigrača, objašnjava sagovornik. Istražitelji su bili šokirani kada su otkrili da je dječak otvoreno podijelio svoje planove s određenim osobama u ‘sobi za ćaskanje’. Na osnovu informacija prikupljenih tokom istrage, navodi se da neki igrači nisu ozbiljno shvatili namjere dječaka, pa su ga čak i provocirali dovodeći u pitanje njegovu hrabrost. Agenti Biroa za indijanske poslove (BIA) su odmah dobili jedinstvene IP adrese, koje su numerički kodovi koje koriste kompjuteri, osoba koje su komunicirale sa dječakom. Utvrđeno je da se niko od ovih lica ne nalazi u Srbiji.

 

Odmah su obaviještene vlasti u regiji u kojoj žive dopisnici dječaka. Trenutno se vodi istraga kako bi se utvrdilo zašto te osobe nisu prijavile dječakove namjere, a biće ispitani i igrači koji su ga podstrekali, prema pouzdanom izvoru. Zanimljivo je da je 13-godišnji student, koji je 3. maja tragično ubio devetoricu vršnjaka i jednog radnika obezbjeđenja, dva mjeseca prije očevog saslušanja u Višem tužilaštvu u Beogradu, konačno imao priliku da prvi put upozna svoju majku. Tokom ovog sastanka, majka se raspitivala o tome kada je njen sin zadnji put plakao. Njegov odgovor zaprepastio je sve prisutne. Njegovim riječima je nedostajalo empatije i saosjećanja prema žrtvama i njihovim porodicama, jer je hladno izjavio: „Ne mogu da se sjetim kada sam poslednji put prolio suze“, navodi izvor.

 

Oglasi