Srbija je juče svjedočila brzom dolasku slutnih oblaka koji su podsjećali na talase, signalizirajući približavanje oluje superćelije. Superćelijske oluje, poput one koja je pogodila Srbiju i okolna područja, prepoznaju se po prisustvu dubokog i kontinuirano rotirajućeg uzlaznog strujanja koji se naziva mezociklon. Ova jedinstvena karakteristika je razlog zašto se ove oluje često nazivaju rotirajućim olujama. Među četiri tipa oluja (superćelija, linija, višećelijska i jednoćelijska), superćelije su najmanje uobičajene, ali također imaju potencijal da proizvedu najteže vrijeme. Oluje superćelija se obično javljaju izolovano od drugih oluja i mogu značajno uticati na lokalno vreme u radijusu od 20 milja. Ove oluje obično traju 2-4 sata i mogu izazvati opasne uslove, uključujući tornada.

 

Osim toga, oluje superćelija često stvaraju grad veličine grejpa. Uprkos svom intenzitetu, superćelijske oluje su relativno male u poređenju sa drugim olujama sa grmljavinom, a ne mere više od 19,3 kilometara u prečniku. Posljedično, jedna zajednica može pretrpjeti jaku štetu od vjetra i grada, dok druga ostaje nepromijenjena. Oluje Superćelije mogu doseći visinu do 16,1 kilometar i pokriti zračni prostor do 25 puta veći od Mount Everesta. Izuzetna snaga superćelijske oluje proizlazi iz njene izolacije. Ovi usamljeni vremenski sistemi ne dijele svoje okruženje sa obližnjim olujama, što im omogućava da troše sav okolni zrak kao izvor energije. Za razliku od većine grmljavinskih oluja koje se formiraju u liniji i imaju višestruko uzlazno strujanje, oluje superćelija su različite.

 

Tipično, tradicionalne superćelije oluje nastaju kada su vjetrovi povezani s olujom između 40-60 čvorova. Ove posebne superćelijske oluje, poznate i kao superćelijske oluje ‘Zlatokosa’, imaju minimalne padavine. Na njih se može gledati kao na najistinskiju vrstu superćelijske oluje, a primjećene su i u Srbiji, što ih izdvaja od ostalih mješovitih varijanti.

 

Oglasi