Poreklo kuglofa prepoznatljivog oblika može se pratiti unatrag dva milenijuma. Arheolozi su u rimskom vojnom kampu u blizini Beča otkrili kalup koji liči na modernu verziju, što sugerira da su Rimljani uživali u pravljenju ove kružne, zlatno žute torte kao simboličnog prikaza rotacije sunca.

Sastojci:

3 jaja
1 šalica šećera (250 ml)
1 čaša mlijeka
Pola čaše ulja
2,5 šalice brašna (sa šalicom od 200 ml)
1 paketić vanilije
1 paketić praška za pecivo
50 g čokolade u granulama (čokolada za dekoraciju kolača)

Priprema:

Pomiješajte šećer i jaja u posudi, koristeći mikser da postignete pjenastu i baršunastu konzistenciju. Integrirajte ulje i mlijeko u smjesu, nastavljajući miksati.
Umiješajte brašno, vanilu i prašak za pecivo. Na smjesu pospite granuliranu čokoladu i nastavite miksati.
Pripremljenu smjesu pažljivo izlijte u kalup za torte koji je ravnomjerno podmazan čvrstim uljem, pazeći da pokrije cijelu površinu.
U trajanju od 40 minuta stavite smesu u rernu zagrejanu na 160 stepeni.
Kada se kolač ispeče i još vruć, pažljivo ga izvadite iz kalupa za tortu.
Narežite hranu na kriške, a zatim nastavite sa posluživanjem.

Porast popularnosti kuglofa može se pripisati njegovom širokom usvajanju u zemljama poput Francuske, Švicarske, Njemačke i Austrije. U početku je kuglof bio skromna torta u kojoj su uživali oni sa ograničenim mogućnostima. Međutim, u 19. veku doživeo je preporod, zahvaljujući naklonosti cara Franje Josipa iz dinastije Habsburg. Razvio je snažan afinitet prema kuglofu i čak ga je tražio za svoj doručak, čime je podigao njegov status i učinio ga dostupnim ljudima iz svih sfera života.

Kuglof, ukusna austrijska torta, stekla je popularnost među imućnim domaćinstvima kao poslastica za doručak i divan prilog uz popodnevni čaj. U njemačkom jeziku ovaj kolač se naziva raznim nazivima kao što su gugelhupf, kugelhupf i kugluhupf.

Oglasi