VRHUNSKA ARHITEKTURA – vila dizajnirana kao spužva sa posebnim čulnim iskustvima !

Vila je dizajnirana kao spužva, sa višestrukim mikroprostorima kreiranim posebno u odnosu na čulna iskustva i unutrađnjom povezanosti između njih. Prizemlje ima tipičan raspored povezan sa mnogo konstruisanih terasa koje čine da kuća izgleda veća u odnosu na prostor u kojem se nalazi. Prvi sprat uključuje ured, prostor za igru i  gostinjsku sobu.

dizajidom5

dizajidom6

U podrumu su smještene  međusobno povezane prostorije, sobe za meditaciju, SPA, teretana i ostale površine za odmor i zabavu. Diskontinuitet se širi iz interijera i nastavlja se na fasadi kuće. Sporedne površine su označene izloženom betonskom fasadom, dok se dnevni prostor nalazi u srcu projektnog plana i izrađen je od štukature stakla i  kamena.

dizajidom8

dizajidom9

Ono što je fascinantno su noćni prostori koji su u vanjskom svijetu prikazani metalnom ventilacijskom fasadom koja reflektira svjetlost i stvara jak kontrast između svih različitih elemenata koji su upotrijebljeni.

Ekološka predanost projekta se može primijetiti, kako putem široke upotrebe prirodnih i recikliranih materijala,tako i što vila pridaje  posebnu pažnju  strategijama koje se oslanjaju na sunčevu radijaciju, vjetar i neutralno osvjetljenje .

Oglasi