Veliki broj pojedinaca stekao je naviku konzumiranja ovog napitka, posebno ujutro.

Pod određenim okolnostima, Tami Lakatos Shames i Lizzy Lakatos, nutricionistice i blizanke, otkrile su potencijalne pozitivne efekte koje konzumacija kafe može imati na tijelo.

Naučnici sa Harvarda sproveli su studiju koja je otkrila korelaciju između konzumiranja četiri šoljice obične crne kafe dnevno i smanjenja telesne masti za oko 4 procenta. Tokom 24 sedmice, 126 osoba sa prekomjernom težinom podijeljeno je u dvije grupe: jedna grupa je popila četiri šoljice napitka nalik kafi, dok je druga grupa popila četiri šoljice obične kafe. Nalazi su pokazali da je grupa koja je konzumirala četiri šoljice kafe imala značajan gubitak masti.

Preporučeni dnevni unos kofeina, prema savjetovanju nutricionista, kreće se od 200 do 400 mg, uzimajući u obzir individualnu tjelesnu veličinu i težinu. Ovo odgovara otprilike dvije do pet šoljica kafe. Važno je uzeti u obzir sve aditive koji mogu biti prisutni u vašoj kafi.

Instagram nalog @coffee često dijeli objave vezane za svačiji omiljeni napitak s kofeinom.

Dijetetičari iz Eat This Not That objasnili su da dodavanjem punomasnog mlijeka ili šećera u svoju kafu možete efikasno nadoknaditi kalorijski unos koji ste akumulirali.

Osim toga, razgovarali su o nalazima studije koja je otkrila potencijal konzumiranja dnevne šoljice kafe da pomogne u gubitku težine. Međutim, naglašeno je da dodatak kašičice šećera negira sve prednosti. Nadalje, dali su objašnjenje kako kafa aktivno doprinosi promicanju mršavljenja.

Spomenuli su da kafa, koja sadrži kofein, posjeduje termogena svojstva koja mogu ubrzati metabolizam, što rezultira povećanim sagorijevanjem kalorija. Nekoliko studija je pokazalo njegov potencijal za smanjenje BMI, tjelesne težine i tjelesne masti. Osim toga, ima sposobnost da potisne apetit i umanji osjećaj gladi.