U domenu društvenih medija, Instagram služi kao platforma za pojedince da dijele svoj vizualni sadržaj, uključujući fotografije i video zapise.

Nadalje, Instagram Stories omogućava korisnicima da pruže ažuriranja o svojim trenutnim aktivnostima. Uprkos ovim karakteristikama, stalno se spekuliše o mogućnosti da korisnici mogu otkriti da li je neko napravio snimak ekrana njihove priče.

Kako bi se riješio ovaj problem, važno je naglasiti da Instagram ne šalje obavještenja korisnicima kada su njihove priče snimljene na snimku ekrana. Shodno tome, ako biste snimili screenshot nečije priče, on ne bi primio nikakvo obavještenje u vezi s ovom radnjom. Istovremeno, nemoguće je utvrditi da li je neko napravio snimak vaše priče.
Isti princip se može primijeniti i na snimanje ekrana profila, što znači da osoba čiji se profil snima neće dobiti nikakvo obavještenje. Međutim, scenario postaje malo zamršeniji kada uključuje snimanje ekrana poruka.

Kada ste uključeni u razgovor s nekim putem razmjene poruka, imate slobodu da bez ikakve brige snimite screenshot bilo koje tekstualne poruke koju pošalje. Međutim, ako vam pojedinac pošalje sliku ili video koji je dizajniran da nestane i ne bude pohranjen u historiji poruka, a vi odlučite da napravite snimak ekrana, korisnik će dobiti obavijest.

U domenu snimanja Instagram priča ili profila putem snimaka ekrana, pojedinci mogu biti sigurni da će njihovi postupci ostati neprimijećeni na originalnom posteru. S druge strane, kada je u pitanju snimanje prolaznih poruka, korisnici će dobiti obavijest koja ih upozorava na činjenicu da je napravljen snimak ekrana.