– Sa našim današnjim člaankom vraćamo se u opasne 90 godine prošloga vijeka, i vrući beogradski asfalt. Mnogo je mafije tada bilo u Beogradu, a mi danas govorimo o jednom kojeg se čak i jedan Arkan bojao. 

Pod zagonetnim okolnostima 23. decembra 1992. nestao je glasoviti Isa Lero Džamba, koji je nosio cijenjenu titulu bez premca, vladara Dorćola. Čak i nakon 32 godine, nema službenih detalja o njegovoj sudbini. Ipak, Dorćolci i dalje imaju živo sećanje na slavnog Isu Lera Džambu.

Nedavno objavljeni film “Nedelja” odaje počast životu preminulog pjevača Džeja Ramadanovskog, u kojem se pojavljuje lik Džambe, koji je Džejin brat od tetke.

Rođen 10. lipnja 1953. godine, Lero je djetinjstvo proveo na Dorćolu, nastanjen u Dobračinoj ulici zajedno s bratom Džejom. Baveći se umijećem džeparenja i glumeći Kupida od malih nogu, put ga je naposljetku odveo u zatvor Centralnog zatvora u Beogradu 1976. Do ovog nesretnog obrata došlo je zbog njegove umiješanosti u krađu torbice i fizičkog obračuna koji se dogodio na užurbanom beogradskom autobusnom kolodvoru.

  • Dok je bio u zatvoru, stekao je duboko razumijevanje Kaznenog zakona, što mu je omogućilo da pruža pravne savjete ostalim zatvorenicima. Neki, čak i dan danas, tvrde da niti jedan od apela koje je sačinio nije u cijelosti osporen i da su donekle uvaženi. Pojedinci koji su ga poznavali potvrđuju njegovu nepokolebljivu neustrašivost u suočavanju s bilo kojim protivnikom.

Izabela Lero je u debitantskoj ispovesti za Espreso otkrila brojne anegdote iz života Kraljevskog Dorćola, među kojima je i otkrivanje Džambina statusa omiljene ličnosti u gradu. Ne samo da se družio s poznatim glumcima i pjevačima, već je pokazao i svoje umijeće pisanja pjesama napisavši pet velikih hitova za svog brata Djea.

Na pitanje o drugim pjevačima, kći Uncle Đe dala je iskrenu izjavu u intervjuu za Espresso Jamba. Otkrila je da je njezin talentirani otac, boem sa strašću prema poeziji, napisao pet pjesama od kojih su neke postale veliki hitovi. Ne samo da je bio nadaren tekstopisac, nego je također posjedovao izvanredan pjevački glas i bio je poznat po svojoj emocionalnoj prirodi. Unatoč izazovima u životu, nikada nije odustajao od sebe. Kći je izrazila neizmjeran ponos što je njegovo dijete i naglasila svoju predanost održavanju uspomene na njega dok god je živa.

Samo da spomenemo, Isabelin otac za nju ostaje misterij, kao rezultat konvergencije životnih događaja. Iso Lero nestao je 23. rujna 1992., a svega dva i pol mjeseca kasnije na svijet je došla Isabela. Lero je dobio dijete sa svojom voljenom Snežanom Lero, koju su u gradu poznatiji po imenu Nena.

Kako Isabela kaže, njezino odrastanje i život bez oca bili su izazovni, a Džambinoj čežnji za iskustvom roditeljstva svjedočila je iz prve ruke. Nažalost, preminuo je prije nego što je svoj san mogao ostvariti.

Isabela je govorila o vječnoj praznini koja je postojala u njezinu životu kada je u pitanju njezin otac. Osjećaj nepravde, ljutnje i praznine prožimao je njezino biće, ostavljajući je s dubokim osjećajem gubitka. Međutim, bila je dovoljno sretna da ima očuha koji je ispunio tu prazninu nepokolebljivom ljubavlju i brigom. Unatoč odsutnosti biološkog oca, nije mogla poreći prisutnost očeve ljubavi u svom životu. Iz priča je saznala da je njezin otac čeznuo za kćeri i bio je presretan kada je napokon postao otac. Te su priče, iako izazovne za čuti, povezale s njim i omogućile joj da osjeti bliskost i razumijevanje.

Ime oca postalo je i njezino, a s ponosom nosi njegov nadimak – Džambolina.

Prije nego što je moja majka uopće rodila, svi moji najbliži već su postigli konsenzus oko imena. Kad sam došla na svijet, nadimak sam dobila, kako su vjerovali, zbog činjenice da jako sličim svom ocu”, objasnila je.

Nakon što je pogledala film “Nedelja”, Isabela iznosi svoje mišljenje o liku svog oca koji je vješto oživio poznati glumac Marko Janketić.

Naši sugovornici izrazili su divljenje Marku Janketiću, hvaleći ga kao iznimnog glumca i jednog od njihovih osobnih favorita. Pohvalili su i njegovo predstavljanje u filmu. Međutim, smatrali su da je kraj izazovan zbog njihovog ograničenog poznavanja scenarija. Iako su imali opću ideju o tome kako će priča napredovati, stvarni zaključak ih je zatekao nespremne. Sve u svemu, priznali su da je tema filma složena i da potiče na razmišljanje.

  • U posljednje vrijeme Jambovi poznanici istupili su u medijima otkrivajući javnosti dosad nepoznate aspekte njegova života. Naime, Isabela je istaknula činjenicu da je glasoviti kralj Doćola imao jaku averziju prema nepravdi.

Lero, visok 170 cm i težak oko 70 kg, neustrašivo se suprotstavljao protivnicima naoružanim noževima i pištoljima, ali i fizički moćnim protivnicima. Njegovi su udarci bili slični snazi ​​čekića, a brzinom se mogao mjeriti s onom mambe. Jedan njegov udarac imao je moć da netko izleti iz cipela. Džamba je posjedovao vještinu sticanja profita i vodio je razne lokale na Dorćolu. U drugom razdoblju Lero je vodio detektivsku agenciju “Karmen” i aktivno sudjelovao u gušenju štrajkova u više beogradskih tvrtki.

Svojevremeno su mediji dokumentovali ljubavnu priču Snežane i Ise, a njihova kćerka je kasnije otkrila da su nakon saznanja o trudnoći namjeravali da proslave veliku svadbu na kojoj će biti pozvana cijela Dorćolska zajednica. Međutim, sudbina je imala druge planove.

Iso je posljednji put viđen dok je ulazio u kasino koji se nalazi na šestom katu Beograđanke. Upravo taj objekt bio je pod zaštitom agencije “Delije” u vlasništvu Željka Ražnatovića Arkana. Priča se da se Džamba po ulasku sukobio s pripadnicima osiguranja koje je nadzirao Vukašin Vule Gojak.

Nakon navodnog napada i otmice Džamba, voljenog ljubimca Isine supruge Snežane Lero, odlučila je pokrenuti postupak protiv četiri osobe povezane s Arkanom. Prema njezinom kazivanju, ovi muškarci ne samo da su je izložili fizičkom nasilju, već su i nasilno odveli Džambu, ostavljajući nepoznato gdje se nalazi. Potresna priča nastavlja kružiti, pripovijedajući kako je grupa Arkanovaca, uključujući Vuksana, Šucu i Gojaka, nemilosrdno pretukla Džambu do njegove smrti koristeći se golim rukama, nogama i kundacima. Šokantno, potom su njegovo beživotno tijelo stavili u prtljažnik i prevezli ga u Erdut, gdje su ga bezosjećajno ugradili u sam temelj benzinske postaje.

Oglasi