– Nikola Tesla je definitivno najveći um sa ovih prostora. Čovjek koji vuče porijeklo sa ovih prostora, izmislio je lektričnu energiju, daleko odavde i to u Americi. 

Odlomak: Nikola Tesla, vizionar ispred svog vremena, živio je život ispunjen snovima o budućnosti. Nasuprot tome, njegov suparnik Thomas Edison grabio je svaku priliku u sadašnjosti.

Samo spominjanje Nikole Tesle još uvijek priziva slike odvažnih i nepraktičnih pothvata, koji se smatraju previše futurističkim, skupim ili ekstravagantnim za široko usvajanje. Kada je riječ o hvatanju suštine Tesle na ekranu, nema nikoga prikladnijeg od legendarne pop ikone, Davida Bowieja. A možda nitko osim samog Tesle nije imao sposobnost zaviriti u budućnost i predvidjeti tehnološki napredak koji je pred nama.

  • Važno je primijetiti da je popularna slika Tesle kao usamljene, herojske figure koja je bila pod tragičnim utjecajem Edisona donekle pretjerana romantična predodžba. Kao što je urednik podužeg intervjua objavljenog u časopisu Liberty 1935. istaknuo, dok su Tesla i Edison doista bili suparnici u borbi između izmjenične i istosmjerne struje, inače su bili potpune suprotnosti. Edison je bio poznat po svojim praktičnim izumima koji su imali trenutnu praktičnu primjenu, dok su Teslini izumi bili daleko ispred svog vremena, što je izazvalo trvenja i odgodilo realizaciju njegovih ideja na dugi niz godina. Razumljivo je zašto je Tesla možda potaknuo antagonizam kod nekih ljudi. Iako je nedvojbeno bio genij, nije uvijek imao dobre odnose s drugima, a neki njegovi stavovi, iako možda odražavaju doba u kojem je živio, mogu biti uznemirujući gledani kroz modernu prizmu.

Unutar opsežnog eseja objavljenog u Libertyju i ispričanog Georgeu Sylvesteru Vireku, pjesniku i simpatizeru nacističkog režima koji je također vodio intervju s Adolfom Hitlerom, Tesla hrabro tvrdi: “Čini se da sam stalno bio ispred svoje ere.” Nakon ove izjave, on nastavlja nabrajati slučajeve u kojima su se njegova predviđanja ostvarila, pouzdano ocrtavajući svoju viziju budućnosti. Dok se pojedinci koji posjeduju dojam sveznanja često susreću s prezirom, Tesla je ostao uporan u svom odbijanju kompromisa ili upuštanja u samolaskanje, čak i ako je to značilo suočavanje s profesionalnim neuspjesima. Zanimljivo je da se u brojnim slučajevima pokazao točnim.

Budućnost kakvu je zamislio Tesla

Iako bi moglo biti izazovno procijeniti točnost njegovih predviđanja iznesenih 1935. godine putem njegove publikacije Liberty, očito je da se neka od predviđanja Nikole Tesle mogu činiti čudnima ili čak protuzakonitima u naše današnje vrijeme. Ipak, nekolicina njegovih predviđanja i dalje ima potencijalnu valjanost, a nekoliko odabranih čini se razboritim ako nam je cilj osigurati očuvanje naše vrste još jedno stoljeće. Sam Tesla priznaje opasnu prirodu predviđanja, rekavši da je “predviđanje opasno. Nitko ne može gledati daleko u budućnost.

Do 2100. godine eugenika će biti prihvaćena u cijelom svijetu”, dodao je Tesla. Nastavio je ustvrdivši da “pojedincima koji se ne smatraju prikladnim roditeljima treba zabraniti razmnožavanje. Ubuduće će se smatrati jednako neprihvatljivim da osoba prosječnog statusa ima djecu s nekim tko je genetski nepodoban kao što bi bilo da se uda za osuđenog kriminalca.

U budućnosti će se područja higijene i tjelesne kulture prepoznati kao sastavni dijelovi obrazovanja i uprave. Značenje tajnika za higijenu ili tjelesnu kulturu u kabinetu budućeg predsjednika SAD-a, koji će dužnost preuzeti 2025. godine, nadmašit će tajnik rata. Tesla je, osim osobne higijene, istaknuo i problem “zagađenja” kao društvene boljke koja zahtijeva regulaciju.

Čvrsto vjerujem da će za stotinu godina kava, čaj i duhan prestati biti popularni. S druge strane, alkohol će se i dalje konzumirati. Iako možda ne djeluje kao stimulans, ostaje pravi eliksir vitalnosti.

  • Velike količine pšenice i njezinih derivata bit će dostupne za prehranu globalne populacije, uključujući čak i gusto naseljene regije Kine i Indije. (Tesla nije predvidio prevladavajuću averziju prema glutenu u 21. stoljeću.)

U svojim predviđanjima Tesla predviđa budućnost u kojoj rat postaje zastario. Njegova vizija uključuje osnaživanje svake nacije, bez obzira na njihovu snagu, sposobnošću da se sama brani. To bi dovelo do preusmjeravanja ratnih sredstava prema obrazovanju i istraživanju. Nadalje, Tesla predstavlja izvanredan uređaj koji ima sposobnost projiciranja čestica i prijenosa energije. Ovaj revolucionarni izum ne samo da transformira obrambenu tehnologiju, već također obećava napredak u televiziji koji nadilazi našu najluđu maštu.

Prema Tesli, sadašnja je era obilježena previranjima uzrokovanim našom nesposobnošću da se potpuno prilagodimo dobu strojeva. Međutim, on i drugi futurolozi tvrde da rješenje ne uključuje uništenje, već ovladavanje strojevima. Tesla zamišlja budućnost u kojoj “automati” preuzimaju ljudske zadatke i stvara se “stroj koji misli”, što predstavlja primjer ovog majstorstva.

Matt Novak iz Smithsoniana analizirao je Tesline tvrdnje, doživljavajući njegovo pozivanje na “higijenu i tjelesnu kulturu” kao suptilno priznanje Agencije za zaštitu okoliša (EPA). Novak se također pozabavio Teslinim doprinosom na području robotike, pri čemu je sam Tesla potvrdio da je “robot prihvaćena činjenica” u današnje vrijeme. Članak u Libertyju nije bio prvi slučaj da je Tesla dao opsežna javna predviđanja o budućnosti, budući da je prethodno dao intervju časopisu Collier’s 1926. U ovom intervjuu, Tesla je točno predvidio pojavu pametnih telefona i bežičnog prijenosa i telefonije i računalstvo.

  • Tesla je također imao neka čudna proročanstva u vezi sa zrakoplovima koji bi mogli raditi bez potrebe za gorivom, nadmašujući ograničenja sadašnjih zrakoplova i zračnih brodova. Osim toga, u svojim kasnijim godinama Teslu su obuzele uznemirujuće ideje vezane uz eugeniku. Nadalje, Tesla je pomake u rodnoj dinamici doživljavao kao znak nadolazećeg matrijarhata, na što nije gledao u pozitivnom svjetlu. Prema Novakovim riječima, Teslina rezerviranost prema feminizmu dovela je do toga da ga poštuje pokret za “prava muškaraca”.

Premda je priznao potencijal žena da se istaknu u bilo kojem području, upozorio je da njihovo širenje na nova područja interesa i preuzimanje vodećih uloga može na kraju otupjeti njihov senzibilitet, potisnuti njihove majčinske instinkte i dovesti do prezira prema braku i majčinstvu, što u konačnici nalikuje visoko strukturiranim društvo pčela, približavajući ljudsku civilizaciju idealnom stanju.

Čini se da je Tesla, iako je uviđao neizbježnost “pčelinje civilizacije”, bio rezervisan, možda zbog straha da će biti sveden na običnog truta. Zanimljivo je da njegovo stajalište odjekuje stavovima nekih današnjih političara koji se zalažu za potiskivanje i diskriminaciju žena u ime društvenog blagostanja i očuvanja “civilizacije”.

Dok je Tesla često hvaljen kao heroj od strane geek zajednice, njegova društvena uvjerenja nedvojbeno uznemiruju brojne pojedince u našem današnjem postmodernom društvu.

Oglasi