All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

ZGRADA KOJA PREČIŠĆAVA VAZDUH

loading...

ZGRADA KOJA PREČIŠĆAVA VAZDUH – premaz preko keramičkih pločica omogućava fasadi da pozitivno doprinese ekološkom aspektu kvarta u kojem je smještena

Prva zgrada poznatog poljskog arhitekte Danijela Libeskinda u Berlinu je zanimljivo oblikovan objekt koji bukvalno čisti okolni vazduh. Zgrada zvana Safir obložena je geometrijskim pločicama koje su premazane sa slojem titanijum dioksida koji razlaže prljavštinu kada je izložena sunčevim UV zrakama.


Fasada je obložena sa 3.600 pločica italijanske kompanije Casalgrande Padana, od kojih je samo 500 standardne veličine dok su sve ostale urađene po mjeri. Svaka pločica je pažljivo postavljena po zamisli arhitekte, a taj proces nije bio uopšte jednostavan. Zato je i potrajao puna četiri mjeseca…

Prevlaku na bazi titanijum dioksida razvio je japanski TOTO koja fasadi omogućava da prečišćava vazduh od prljavštine kada je osvjetljena prirodnom svjetlošću, slično kao i što radi Heromat kojeg su razvili stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.


Zbog karakteristične fasade i stanovi su skroz neuobičajeni. Njima dominiraju zakošeni prozori, balkonska vrata koja nisu paralelna sa zidovima i slične stvari koje unose dinamiku u prostor ali će stanari morati da angažuju posebnog dizajnera enterijera da im riješi stanove.

Tags: , , ,

Related posts

UNUTRAŠNJA VRATA OD DRVETA

loading... UNUTRAŠNJA VRATA OD DRVETA – novi dekori unutrašnjih vrata proširuju mogućnosti za opremanje...