On je bio najveći komičar u Jugoslaviji i odigrao je nekoliko uloga po kojima će zauvijek ostati upamćen. Legendarni Čkalja i Pavle Vujisić su bili glavni protagonisti kultne serije Kamiondžije koja se i danas često reprizira. Jedna od najomiljenijih osoba na području jugoslavenskog filma i televizije bio je kultni Miodrag Petrović, poznat i kao Čkalja. Njegov osebujni šarm i komičarski talent osvojili su publiku kroz generacije, a njegova popularnost i dalje odjekuje među današnjom omladinom.

 

Počevši kao kazališni glumac, Čkalja se vrlo brzo prebacio u svijet filma i televizije, učvrstivši svoj neizbrisiv ugled. Ukrasio je platno u mnoštvu omiljenih filmova i emisija, poznat po svom neusporedivom komičarskom vremenu i sposobnosti da svojim iznimnim vještinama bez napora nasmije publiku svih generacija.

Svojom izvanrednom sposobnošću neprimjetnog ulaženja u različite uloge i ličnosti, Čkalja je bio pravi virtuoz transformacije. Sama njegova prisutnost na ekranu odmah bi izazvala osjećaje oduševljenja i zabave, dok su se njegove duhovite razmjene uvriježile u našim svakodnevnim razgovorima.

Unatoč svom statusu poznate slavne osobe, skromno je živio u Beogradu tijekom svojih posljednjih dana, podnoseći životne uvjete koji su bili daleko od primjerenih čovjeku njegove veličine.

Kao priznanje za njegov izniman utjecaj na svijet glume i umjetnosti, nagrađen je prestižnom nagradom “Car Konstantin”. Prilikom dodjele nagrada, njegov zadivljujući govor zanijemio je cijeli narod Srbije.

 

Na dodjeli nagrade 2002. godine, samo godinu dana prije njegove smrti, glumac je izrazio duboku zahvalnost. Priznajući da je u 76. godini života živio skromno i bez ikakvih osobnih potreba, istaknuo je važnost osiguravanja normalnog života budućim generacijama. U hipotetskom scenariju u Americi, on bi zahvalio svojoj ženi, djeci, punici, producentu i redatelju.

Međutim, budući da je imao sreću da bude u svojoj voljenoj zemlji Srbiji, želio je izraziti svoje iskreno poštovanje onima koji su mu omogućili život. To je bio njegov upravitelj supermarketa, koji je povremeno za njega izdvajao posebne namirnice, njegov susjed u baraci koji mu je ljubazno ostavljao mlijeko, i njegov poštar, koji mu je uvijek dostavljao mirovinu, iako ponekad s malim zakašnjenjem. Glumac je svoje prisustvo na ceremoniji pripisao tim osobama i izrazio iskrenu zahvalnost Srbiji što mu je omogućila da izdrži kroz životne izazove.

Čkalja je kroz svoju karijeru tumačio širok spektar likova u kazališnim predstavama te se pojavio u preko 80 televizijskih serija i filmova, od kojih su mu mnogi donijeli veliku popularnost. No, žalosno je da kada mu je podrška bila najpotrebnija, činilo se da su ga mnogi zaboravili.

 

Na tragu oca, Čedomir Petrović odabrao je drugačije umjetničko bavljenje, dva desetljeća apstinirao s pozornice i posvetio se pisanju knjiga i kolumni, odmaku koji definira njegovu sadašnju egzistenciju.

Čedomir Petrović, Čkaljin sin, profesionalno se bavi glumom i režijom. Međutim, već više od dva desetljeća svoj je fokus s glume prebacio na pisanje knjiga i kolumni. Prema Čedomirovim riječima, njegov otac je unatoč golemoj popularnosti bio skroman i prizeman čovjek.

Oni koji bi ga se trebali sjećati, nažalost, biraju zaboraviti i nastaviti sa svojim životom. Iako mu nekolicina pojedinaca nije bila naklonjena, većina ljudi ga je voljela. Imao je hrabrosti govoriti istinu tim ljudima, iako nije svima drago čuti je. Kao rezultat toga, moja kći i ja suočavamo se s posljedicama ovog govorenja istine. Trpimo izolaciju zbog toga što nas ne pozivaju u kazalište, filmove i na televiziju.

 

Čini se da su nam sve prilike zatvorene, nalik na neprobojna vrata londonske banke. Nitko nam se ne obraća. Moja kći Jovana posjeduje izuzetne glumačke sposobnosti i ranije je igrala u jugoslavenskim dramama.

Međutim, pojava novih mladih glumaca, koji posjeduju i glumački talent i utjecajne veze, stvorila je situaciju u kojoj određene skupine dominiraju industrijom. Ipak, ponosim se činjenicom da je Čkalja, moj otac, ostao dosledan sebi, kako je rekao njegov sin u intervjuu.

Vrijedi spomenuti da je obitelj Petrović nevjerojatno talentirana, a Jovana Petrović, Čedomirova kći, također se proslavila kao renomirana glumica. Međutim, unatoč svojoj slavi, još uvijek nije osigurala novu glumačku priliku.

Oglasi