Demencija je stanje koje postaje sve češće među starijim osobama. Neophodno je dati prioritet zdravlju mozga u svakoj fazi života uključivanjem u aktivnosti koje promiču kognitivni razvoj, sticanje novih znanja, dovoljno miran san i donošenje svjesnih odluka o unosu hrane.

 

Prema riječima poznatog srpskog naučnika Vladete Jerotića, čin pamćenja pjesme ili molitve može imati dubok uticaj na poboljšanje pamćenja. Stoga je bitno nastojati da svaki dan naučimo nešto novo, proširimo svoje znanje i čitamo vrijedan materijal kako bismo neprestano izazivali i stimulirali naše kognitivne sposobnosti. Na taj način možemo efikasno trenirati i poboljšati kapacitet našeg mozga da pohranjuje i prisjeća informacije.

 

Prema stručnjacima, konzumacija određenih prehrambenih proizvoda može stimulirati i održavati nervne puteve, a hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je jedna od najefikasnijih opcija. Omega-3 masne kiseline su esencijalni nutrijenti za optimalnu funkciju mozga, a masna riba je najzastupljeniji izvor ovih nutrijenata. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje masne ribe može imati povoljan utjecaj na mozak i smanjiti vjerojatnost razvoja demencije kasnije u životu.

Od svih vrsta masnih riba, uključujući lososa, skuše, tunjevine i haringe, ove četiri su jedinstvene jer sadrže najviše omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u prirodnoj hrani. Ne samo da pružaju pozitivne učinke na mozak, već imaju i sposobnost da smanje vjerovatnoću razvoja srčanih bolesti i regulišu nivoe triglicerida, što zauzvrat smanjuje rizik od razvoja artritisa.

Omega-3 masne kiseline pružaju brojne prednosti našem mozgu i nervnom sistemu. Oni štite dobrobit staničnih membrana, poboljšavaju komunikaciju između neurona, potiču stvaranje i rad neurotransmitera, pomažu u cirkulaciji krvi u mozgu, potiču rast moždanog tkiva, poboljšavaju kognitivne funkcije poput pamćenja i smanjuju vjerojatnost razvoja anksioznost, depresija i demencija. Preporučuje se da barem jednom sedmično konzumiramo masnu ribu s povrćem ili žitaricama kako bismo održali zdrav mozak i cjelokupno dobrobit.

Oglasi