U središtu pažnje javnosti nalazi se užasna tragedija koja je duboko pogodila cijelu zajednicu. Mladi počinitelj, koji je posjedovao izuzetno visoku inteligenciju, zapanjio je sve svojom bezobzirnošću i brutalnim djelom koje je izvršio u domu svog oca. Nažalost, u ovom stravičnom događaju stradalo je devetoro nevinih učenika i domar vlačarske OŠ „Vladislav Ribnikar“.

 

Na saslušanju u Višem tužilaštvu u Beogradu, mladić koji je počinio ubistvo, mlađi od 14 godina, dao je iskaz u svojstvu svjedoka u prisustvu majke branioca. Međutim, svjedoci su bili zgroženi njegovim bezdušnim ponašanjem tokom saslušanja. Opisan je kao proračunati i zlonamjerni genije, koji ne pokazuje nikakve emocije ili grižnju savjesti za svoje postupke. Umjesto toga, mirno je ispričao zastrašujući incident i smireno objasnio kako je dobio očev pištolj iz zaključane fioke i započeo svoje nasilno divljanje. Roditelji djece koju je ubio ostali su u stanju šoka i neizmjerne tuge.

Majka jedne od preminulih djevojčica ispitivala je dječaka zašto je oduzeo život njenoj kćerki, iako prethodno nije znala za nju. Njegov ravnodušan odgovor samo je doprinjeo bolu i patnji koje su iskusile njihove porodice. Navodno, dječak je tvrdio da se suočio sa odbijanjem u školi, ali se nije trudio da potraži pomoć ili riješi svoje probleme. Njegova okrutnost i nedostatak empatije prilikom izvršenja zločina izaziva nelagodu i strah, jer je teško shvatiti šta je moglo motivirati takvo nasilje kod tako mladog.

 

Istraga mora dati odgovore na brojne upite o uzrocima i okolnostima ovog zločina. Ipak, ključno je uporno promovirati značaj odvraćanja od nasilja među mladima i težiti uspostavljanju sigurnog okruženja u školama i porodicama kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti. Naša je zajednička dužnost da pružimo pomoć porodicama žrtava i koncentrišemo napore na prevenciju nasilja među mladim pojedincima, s ciljem izgradnje sigurnijeg društva za sve.

 

Oglasi