KAKO SVE MOŽETE DEKORISATI PROZORE – šalokatre kao funkcionalno rješenje!

Spoljašnje šalokatre pored toga što će unijeti svježinu veoma su elegantne i funkcionalne. One su prvenstveno konstruisane za kontrolu svjetla, privatnosti i zaštitu od hladnoće i insekata. Šalokatre se kačaju sa obje strane prozora ili na vrhu i zatvaraju se kada ima za to potrebe, a mogu se montirati i na šine koje su prikačene na lice zgrade ili kuće.

kako dekorisati prozore

Fiksne i primenjive šalokatre štite prozore od kiše, omogućavaju protok vazduha, filtriraju direktnu sunčevu svjetlost,te štite od manjih komadića prljavštine i osiguravaju privatnost.Šalokatre koje se mogu pomjerati omogućavaju veću kontrolu svjetla i ventilacije. One koje su izrađene od masivnih ploča se obično koriste za zaštitu u periodu teških vremenskih uslova.Kompozitne šalokatre pružaju  prednosti u odnosu na drvene, kao što su otpornost na pucanje, uvijanje i truljenje.


Određene vrste drveta koje se najviše  koriste za spoljne šalokatre su : španski kedar, mahagoni i tikovina,koji imaju strukturu koja izbacuje vlagu  napolje što ih čini otpornim na truljenje i propadanje, i mnogo više su izdržljiviji od npr  mekšeg drveta kao što je bor.

Oglasi