OČARAVAJUĆE SJEDIŠTE NORVEŠKE VLADE – restauracija postojeće zgrade je pun pogodak!

Norveška vlada je odlučila da obnovi svoje sjedište u centru Osla, koje je oštećeno u bombaškom napadu 2011. godine. Novu zgradu vlade ne projektuje  samo jedna kompanija, već će to biti skup ideja šest biroa i studenata poznate Škole arhitekture i dizajna u Oslu. Ovaj projekat je inače najveći i najskuplji u istoriji Norveške koji je istovremeno povod velike debate u lokalnoj arhitektonskoj zajednici i društvu uopšte.
Prefinjene i visoke strukture jednostavnog dizajna su okružene  gradskim parkom unutar kojeg je smještena prelijepa bašta ruža. Cilj dizajnera je bio da naprave ikonsko mjesto, a ne građevine.

sjedište norveške vlade

Vizija finalnog master plana je da reflektuje otvorenost i demokratiju , koju zastupa norveška vlada. U tom pogledu , visoke zgrade nisu idealno rešenje, smatraju stanovnici Osla.Prijedlog holandskog arhitektonskog biroa MVRDV  je prstenasta struktura modernog dizajna sa parkom unutar nje. Iznad kancelarijskog prostora,skroz na krovu bi bila smještena javna bašta sa prelijepim pogledom. Ova ideja je naišla na odobrenje mnogih budući da ne dominira cjelinom i istovremeno  nudi pristupačniji prostor javnosti.

Oglasi