Jelena Obućina je u prvim trenucima Dnevnika TV Nove izvještavala o nestanku osoba čiji identitet ostaje nepoznat.

Jedino poznato ime je Afrim Bunjak, policajac sa Kosova, kojeg je Priština pustila istog dana. Uz odsustvo ministara policije, odbrane i ministarstva zdravstva da daju informacije, a predsjednik i premijer više nisu aktivni na Instagramu, javnost je ostavljena da se pita o tužnim događajima sljedećeg dana. Hoće li nacija tugovati za herojima, teroristima ili anonimnim pojedincima? Jelena ObuĆina je napomenula i kako su nadležni prije pet mjeseci izjavili da ne mogu komentarisati smrt djece dok se njihova imena ne objave, a tužilačka istraga ne završi. Ovo izaziva zabrinutost u pogledu upravljanja državom. Kako je jednom rekao jedan Srbin sa severa Kosova, „Ovde je ljudski život jeftiniji nego u Parizu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu Rojtersu krivicu za sva pitanja koja se tiču ​​Kosova pripisao Aljbini Kurti. Vučić je potpuno negirao bilo kakvu umešanost Srbije u incident na Banjskoj, navodeći da takvi postupci nisu u skladu sa interesima Beograda. Prema Vučićevim rečima, Kurti namerava da protera Srbe sa Kosova i opstruiše svako potencijalno kompromisno rešenje za popravku odnosa Beograda i Prištine. Vučić je dalje objasnio da je odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština povećalo tenzije i dovelo do nasilnih sukoba u Banjskoj. Ovo odbijanje je protivno sporazumu Beograda i Prištine iz 2013. godine, kojim bi kosovskim Srbima bila data veća autonomija.
Priznajući izazovnu situaciju na Kosovu, Vučić je istakao važnost solidarnosti sa narodom i nastojanja da se očuva mir traženjem rešenja kroz dijalog. Beograd je osudio ubistvo policajca u Banjskoj, a Vučić je potvrdio da će Srbija preduzeti pravne radnje radi istrage protiv optuženih. Što se tiče konkretnih počinjenih zločina, za odgovor na to pitanje, navodi Vuići, odgovoran je tužilac. Vučić je kritikovao kosovsku policiju zbog, kako je ocenio, “egzekucije” jednog od napadača koji se već predao kada su ga upucali sa udaljenosti od samo jednog metra.

Optužbe kosovske predsednice Vjose Osmani da je Beograd odgovoran za podsticanje nasilja srpski predsednik je opovrgnuo, navodeći da to neće biti od koristi Srbiji, pa čak i da bi ugrozilo njenu poziciju u tekućim pregovorima sa Prištinom uz posredovanje EU. On je doveo u pitanje motiv i rekao da Srbija radi na tome već godinu dana i da ne bi želela da je ugrozi izazivanjem nemira. Predsednik VuĆiĆĆ je istakao da Srbija ne traži rat. Srbija će sprovesti istragu o izvoru oružja koje je nakon incidenta zaplenila kosovska policija. Predsednik je takođe zatražio od Milana Radojića, koga prištinske vlasti optužuju da je prisustvovao pucnjavi, da se obrati tužilaštvu.

Oglasi