DIZAJNERSKI NAMJEŠTAJ: ZANIMLJIVI KOMADI NAMJEŠTAJA ITALIJANSKOG DIZAJNERA – vrijedno pažnje

 

dizajnerski namještaj, david bowie

Izgleda da je David Bowie obožavao dizajnerski namještaj ekscentričnog talijanskog dizajnera, Etorea Sotsasa i njegove milanske Memphis grupe a  kolekciju Sottsass  namještaja,  počeo je prikupljati tokom osamdesetih godina. Nakon smrti ovog neponovljivog umjetnika, dobili smo priliku saznati dosta stvari o njemu koje do tada nismo znali, i ovo je takođe jedna od njih.

50a

 

Njegova kolekcija neobičajenih umjetničkih djela i drugih kolekcionarskih primjeraka naći će se na aukciji u Sotheby ‘s aukcijskoj kući, 11. novembra u Londonu. Tada ćemo imati priliku vidjeti i njegovu kolekciju namještaja, sa pviše od 100 jedinstvenih komada.

52a

 

Među ovim predmetima u kolekciji, Casablanca komoda iz 1981.godine i neobični gramofon, RR 126 Radio-phonograf iz 1965.godine se izdvajaju kao prave zanimljivosti.

 

53a

 

Čitava Bowie kolekcija bit će prodana tokom trodnevne aukcije, koja je podijeljena na tri dijela.

Prvi i drugi dio namijenjeni su za modernu i savremenu umjetnost, dok je treći dio posvećen samo radovima Etorea Sotsasa te njegove Memphis grupe. Interes za ovu aukciju je već sada veliki, a mi takođe jedva čekamo da vimo šta će sve biti dostupno za kupovinu.

 

51a