Prije 30. godina odnosno 1988. godine na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore lovci su u šumi pronašli čopor vukova i među njima dječaka koji se kretao četveronoške. Vukove su ubili a dječaka su uhvatili, tijelo mu je bilo svo od rana i ogrebotina , neuhranjen , modar i nije znao da gvoori pa nije se znalo ko je , odakle je i čijji je pa su mu dali ime Haris Pućurica.

 

Smjestili su ga u centralno prihvatilište za djecu u Beogradu 1992. godine a onda je došla naredba da se djeca vraćaju u one odredbe iz kojih su došla pa je Haris vraćen u Bosnu. O njegovom životu snimljen je film “Ničije dijete” a Harisa je u filmu glumio mladi glumac Denis Murić, film je u Veneciji zadobio simpatije publike i osvojio tri nagrade. Harisovo porijeklo je ostalo misterija, moguće da se odšetao u šumu od roditelja i više ga nisu mogli pronaći , možda je bio ostavljeno dijete a možda su roditelji imali saobraćajnu nesreću a on je jedini preživio i izgubio se u šumi i od tada mu se gubi svaki trag. O njegovom životu se zna samo od kada su ga pronašli.

 

Nije se bojao ljudi ali jeste tehnologije, odbijao je hranu i jeo s podao ili iz kante za smeće, nije imao higijenske navike, nalazili su ga kako čući ispod stola Nakon mnogo truda uspio je da nauči da govori, a nakon toga i da čita i piše, djeca su ga prihvatila i pomagala mu na sve načine. Ostatak teksta možete pročitatti na ovom LINK-u

Oglasi