Skroz je malo ljudi koji ne uživaju u ukusnim jagodama, međutim dobra vijest je što za uzgoj jagoda ne morate imati veliki prostor a za to vam može poslužiti samo jedna tegla na balkonu.

 

Naime, prvi korak je da nabavite sjeme jagoda. Za nekoliko sadnica jagoda bit će dovoljan samo jedan plod Naime, žute tačkice na površini ploda su sjeme jagode i vrlo lako ih izvadite čačkalicom. Nakon vađenja sjemena treba ga ostaviti nekoliko sati na papirnoj salveti kako bi se osušilo. Za to vrijeme možete pripremiti plastičnu posudu s poklopcem i čistu papirnatu maramicu. Sjeme rasporedite po površini papira u posudi i dobra navlažite prskalicom te zatvore u posudi. Ovako zatvorenu posudu stavite na prozor , sjeme jagode najbolje klija ja svjelosti. Svakodnevno provjeravajte posudu jer papir u njoj ne smije da bude suh. Nakon 10 dana sjeme će proklijati i pojavit će se listići.

 

Za sadnju uzmite kavlitetan supstrat fine strukture pa na površini čačkalicom napravite sitne udubine. U njih stavite naklijano sjeme tako da listići izviruju. U narednih nekoliko sedmica obezbjedite im dovoljno tekućine i 8 sati dnevnog svjetla za rast. Za 3 do 4 mjeseca biljke će napredovati i spremne će biti za presađivanje na otvoreno. Jagode vole toplinu pa ih je potrebno posaditi na uzdignutim gredicama i potrebno ih je prihranjivati posebnim gnojivima i to svaki mjesec dana tokom vegetacije. Također možete talog kafe stavljati oko sadnica jer i jagode vole kafu, odnosno to je dobro za dušik koji će im pomoći u stvaranju kvalitetnih listova. Volite li vi jagode?