BONUS ČLANAK:

Hiperaktivni poremećaj kod djece je česta pojava koja se manifestira kroz tri glavna simptoma: nepažnju, hiperaktivnost i impulsivnost. Ovaj sindrom se javlja kod 3-5% djece školske dobi, pri čemu je značajno češći kod dječaka nego kod djevojčica. Različiti faktori kao što su genetska predispozicija, komplikacije tijekom trudnoće ili poroda te interakcija djeteta s okolinom mogu doprinijeti razvoju ovog poremećaja.

Dijete s hiperaktivnim poremećajem često pokazuje izrazito kratku pažnju, gdje svi podražaji u datom trenutku imaju jednaku važnost. Ono je nemirno i stalno u pokretu, ponekad opasno za sebe jer ne pokazuje opreznost. Ovo se može primijetiti već u predškolskoj dobi, ali dijagnoza se obično potvrđuje tek kada dijete krene u školu, jer se tada počinju javljati problemi s usvajanjem školskog gradiva i pridržavanjem pravila.

U školi, djeca s hiperaktivnim poremećajem često imaju poteškoće s pažnjom, ne mogu dugo sjediti na jednom mjestu i često se kreću po razredu, ometajući druge učenike. Također, teško im je pratiti pravila igre ili zadataka te kontrolirati impulzivnost. Kod kuće, također, imaju problema s izvršavanjem obaveza i često zahtijevaju poseban angažman roditelja.

Ova djeca su često izložena kritikama i prekomjernom kažnjavanju, što može pojačati njihovu frustraciju i simptome. To može negativno utjecati na njihovu sliku o sebi i otežati njihovo ponašanje, što dalje komplicira njihovo odgojavanje i povećava rizike s kojima se suočavaju.

Dijagnostički proces uključuje intervju s djetetom, roditeljima i nastavnicima kako bi se prikupili relevantni podaci o razvoju i ponašanju djeteta, upotrebu različitih dijagnostičkih alata i testiranja te fizički pregled i snimku mozga (EEG). Cilj je pružiti cjelovitu sliku djetetovog stanja kako bi se pravovremeno interveniralo i podržalo njegovo školsko i socijalno funkcioniranje.

U konačnici, prepoznavanje i podrška djetetu s hiperaktivnim poremećajem ključni su za njegov uspješan razvoj i integraciju u društvo, što zahtijeva suradnju svih relevantnih stručnjaka i roditelja u procesu liječenja i podrške.

Oglasi