NAJSKUPLJA U EVROPI I SAGRAĐENA JE ZA LJUBAVNICU

Najskuplja kuća u Evropi leži na francuskoj rivijeri, u blizini Nice. Vila Leopolda izgrađena je  davne 1902. za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II., Blanche Zélia Joséphine Delacroix. Poslije njegove smrte, Blanche je izbačena, a vilu je došao kraljev nećak, kralj Albert I.

Tokom godina mijenjala je vlasnike, a među njima su bili Thérèse Vitali, Ogden Codman, Izaak Walton Killam, predsjednik Fiata Gianni Agnelli te Kanađanka Dorothy J. Killam. Od 1987. villa je u vlasništvu bankara Edmond Safra i njegove supruge Lily.
Nakon njegove smrti, Lily je za kuću dobila ponudu koju nije mogla da odbije: 370 miliona eura i plus još 19,5 za pokućstvo. Zainteresovani kupac bio je ruski oligarh Mikhail Prokhorov. Svoju ponudu i polog od 39 miliona eura pokušao je povući kada je udarila ekonomska kriza 2008., ali sve je završilo tužbom u korist udovice.

Posjed je smješten na gotovo 8 hektara površine. Vila ima 19 spavaćih soba, brojne sportske terene, mini kino, nekoliko kuhinja i trpezarija te i nekoliko bazena.

Tokom I. svjetskog rata korištena je i kao vojna bolnica.

Oglasi