UNIKATAN I LIJEP ŠPORET JAPANSKOG DIZAJNERA – pružit će vam odličnu toplinu

Na ovogodišnjem japanskoj Good Design Award manifestaciji, predstavljeni su brojni projekti, koji su primjer tradicije i inovacije u isto vrijeme. Pažnju je privukao prelijepo dizajnirani šporet japanske komapnije.

31a

Japan je poznat kao jako nepredvidivo područje, pa su i takvi projekti od velikog značaja.

Predmet o kojem vam ovog puta pričamo djelo je dizajnera Isao Suiza i nosi ime AGNI hutte, a naglašava nam bolje aspekte upotrebe šporeta na drva za grijanje i pripremu jela, u odnosu na plinske jedinice, koje predstavljaju veliku opasnost prilikom zemljotresa, tajfuna kao i drugih prirodnih katastrofa. Isto tako, oko 36 % japanske teritorije prekriveno je četinarskim šumama, pa se na taj način ovaj prirodni i obnovljivi resurs koristi u dobre svrhe.

šporet

Riječ ‘agni’ iz imena ovog šporeta u prevodu znači vatra. Japanska kompanija, Okamoto co.ltd predstavila je ovaj šporet kao efikasni način za grijejanje, koji ide puno dalje od toga i pruža prostoru tradicionalni izgled i ljepotu, pored svih svojih funkcionalnih karakteristika. A pomoć njihove najnovije tehnologije sagorijevanja, AGNI šporet ima hibridni sistem koji razlaže sekundarni vazduh koji uvlači svojim zadnjim dijelom i tako zagrijava pregradne ploče.

29a

Elegantne linije ovog šporeta će u svakako uljepšati prostoriju u kojoj se on nalazi, pružajući joj moderan kao i tradicionalni izgled u isto vrijeme, uz sve dobrobiti koje idu sa uobičajenim šporetima na drva.

Oglasi