Nakon smrti Ivice Ivana Maksimovića, cijenjenog gitariste, kompozitora, aranžera, tekstopisca i glumca, od njega se oprostio njegov nekadašnji saradnik i reditelj Emir Kusturica.

Maksimović, koji je bio zapažen po svojim kreativnim sposobnostima, bio je saradnik nekoliko muzičkih grupa, od kojih je jedan “No Smoking Orchestra” koji je vodio Kusturica.
Posle smrti 7. novembra, sutradan je položen u Jagodini. Kao detetu, otac mi je jednom rekao da je smrt samo glasina koja tek treba da bude potvrđena. Iako sam mu tada vjerovao, vjerujem mu još više, jer sam izgubio najmilije. U Idiotu Dostojevskog, princ Miškin personifikuje dobronamernost, uvek sagledavajući druge u pozitivnom svetlu i istrajavajući kroz sve prepreke koje se mogu pojaviti. Kada bi se stvarnost i naučna fantastika ukrstile, a Dostojevski i Ivica sreli, nema sumnje da bi knez u Ivici pronašao književnu srodnu dušu.

Prema Kusturičinim riječima, moguće je napraviti još jedno remek-djelo po istom modelu koje oličava težnju za čistom dobrotom. Saznavši za smrt Ivice Maksimovića, Kusturica je bio duboko uznemiren. U oproštajnoj poruci priznaje da je plakao petnaestak minuta. Dok se borio da se pomiri sa gubitkom, Kusturica se prisjetio njihovih zajedničkih iskustava u životu i na pozornicama širom svijeta. Kusturica se prisjetio uspomene na Ivičin ljubazan, časni pogled koji mu je ostao gdje god je otišao. Par je zajedno putovao na sve kontinente, dijeleći brojna iskustva koja su stvorila vezu koja je izdržala test vremena. Zajedno su se suočili sa brojnim izazovima i poteškoćama, što je samo učvrstilo njihovo prijateljstvo.
Publika je bila oduševljena Ivičinim nostalgičnim zvukom, koji je harmonično spojio orijentalne i srpske elemente. Na njen šarm nije ostao imun ni Kusturica, Ivičin saradnik. Iako je Ivičin muzički talenat svakako bio impresivan, on i Kusturica su također uživali u dubokoj ličnoj povezanosti koja se proteže dalje od njihovog profesionalnog partnerstva. Naše prijateljstvo je bogatstvo zbog autentičnog drugarstva koje dijelimo, kao i zbog međusobnog poštovanja jedni prema drugima. Činjenica da naš odnos nikada nije bio narušen bilo kakvim sukobima ili nesuglasicama svjedoči o njegovoj otpornosti i snazi.

Vaša izuzetna dobronamjernost razlikuje vas od drugih i to je ljudska osobina koja ponovo rasplamsava našu vjeru u vječno postojanje duše. Danas su pojedinci koji posjeduju takav kvalitet rijetkost, ali duše poput vaše su zauvijek besmrtne i neotporne na smrt. Prošavši kroz vrata carstva, mi, vaši saputnici, nastojaćemo da zaslužimo pravo da pređemo taj isti prag i ponovo se ujedinimo s vama. Kusturica je preneo ovu oproštajnu poruku, zapečativši je rečima „S poštovanjem, profe – vaš prijatelj zauvek.

Oglasi