TEŽAK ZADATAK: KAKO SMANJITI RAČUN ZA STRUJU – velika želja svakoga od nas je ušteda novca koji trošimo na kuću

Najveći trošak koji ima svako domaćinstvo je račun za struju koji se može znatno smanjiti, a mi vam dajemo nekoliko savjeta kako da to i postignete .

Najbolje  je da počnete sa najjednostavnijim stvarima –  gasite svjetla kada napustite jednu prostoriju. Iako izlazite iz te sobe možda na samo par minuta, gašenjem svjetla ćete definitivno potrošiti manje električne energije i uštedjeti malo novca.

kako smanjiti račun za struju

Kada je riječ o prekidačima, postoji i mogućnost izbora programiranih prekidača, koji mogu ugasiti svjetlo onako kako ste vi podesili. Mogućnost koji nude ovi prekidači je njihovo uključivanje po programiranom vremenu, tako da  npr.  ne morate šetati pažljivo po mračnom stanu do prvog prekidača kada se  kasno  vratite kući.

dizajnidom1

Veoma je bitno da zamijenite sve obične sijalice fluorescentnim CFL sijalicama, koje koriste i do 80 % manje elekrične energije a traju do 10 puta duže do običnih.

Ako imate svetla i izvan svog doma, savjetujemo vam da instalirate svjetla sa senzorima za pokret koja će se uključiti na kretanje u određenoj zoni.

Korisno je da razmotrite upotrebu sijalica manje voltaže ili solarnih svetiljki, jer vam vani nije potrebna jaka, fokusirana svjetlost.

Oglasi