ŠTEDNJA ENERGIJE: MINIMALISTIČKA VILA KOJA ŠTEDI ENERGIJU – sve više su u izgradnji građevine koje štede !

U italijanskom mjestu Lumezzane na obroncima Alpa je podignuta vila koja plijeni svojim jednostavnim izgledom i dizajnom ali i funkcionalnošću.
Naime podignuta je prostrana vila od 380 kvadrata koja se, zahvaljujući pravom izboru materijala i obliku, savršeno uklapa u prirodni ambijent. Ono što je impresivno jeste štednja energije ove vile.

dizajnidom5

dizajnidom7

Dom koji štedi energiju – velike staklene površine omogućavaju osvijetljenost i toplinu.

Za njenu izgradnju izabrano je lokalno drvo koje preovladava na fasadi dok je na krov postavljen oksidisani bakar koji je primjetan sa sjeverne strane vile. Vila je u cijelosti projektovana po standardima koji nude visoku enegetsku efikasnost. Njen oblik, slova C, potpuno je prilagođen stranama svijeta te je tako vila ukopana sa sjeverne strane , i jedino što se može vidjeti je bakarni krov, dok je sa južne strane izgled potpuno drugačiji. Na južnoj strani preovladavaju velike staklene površine koje omogućavaju ulazak  velike količine prirodne svjetlosti i sunčeve toplote a uz to je osiguran i predivan  pogled na dolinu.

dizajnidom6
Zanimljivo je to što su tri volumena sa različitim visinama spojena su u jedninstvenu cjelinu  kreirajući osnovu oblika nepravilnog slova C. U jednom volumenu su smještene spavaće sobe, dok u drugom dnevni boravak i radni dio.

Oglasi