BONUS ČLANAK:

Kuhinjska sol je važan sastojak u prehrani zbog svoje uloge u biokemijskim procesima u tijelu, ali njezina prekomjerna konzumacija može biti štetna za zdravlje. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), preporučeni dnevni unos soli je 5g, dok se u Hrvatskoj prosječno unosi 11,6g dnevno ŠTO JE PREVIŠE. Prekomjerni unos soli povezan je s hipertenzijom, bubrežnim kamencima, karcinomom želuca, osteoporozom i bronhalnom astmom.

Najveći dio soli u našu prehranu unosimo putem tzv. “skrivenih soli” koje se nalaze u gotovim i polugotovim jelima, kao i u raznim grickalicama, kruhu, suhomesnatim proizvodima, sirevima, umacima, te raznim pakiranim jelima i juhama.

Kako bismo smanjili unos soli, preporučuje se da:

Čitanje deklaracija: Birajte namirnice koje sadrže manje soli, idealno do 1,4g soli na 100g hrane.

Konzumacija namirnica s niskim sadržajem natrija: Svježe ili smrznuto voće i povrće imaju niski sadržaj soli.

 

Korištenje začina umjesto soli: Pri pripremi jela koristite začine kao što su peršin, češnjak, ružmarin, bosiljak, limun i druge biljke koje će obogatiti okus jela.

Izbjegavanje gotovih jela i grickalica: Oni često sadrže visok udio soli, POD HITNO IZBACITE GRICKALICE.

Povećani unos kalija: Kalij pomaže u održavanju ravnoteže s natrijem u tijelu, a nalazi se u neobrađenim namirnicama poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Smanjenje unosa soli može pozitivno utjecati na zdravlje, kao što su smanjenje krvnog tlaka i poboljšanje odgovora na lijekove protiv hipertenzije te podrška radu bubrega. Važno je da postepeno smanjujete unos soli te pratite reakciju organizma na promjene u prehrani kako bi se postigao balans i očuvalo vaše zdravlje.

Oglasi