BONUS ČLANAK:

Alkohol predstavlja značajan problem među mladima, iako nije ilegalan za sve uzraste. Za osobe mlađe od 18 godina, alkohol je ilegalna supstanca, a konzumiranje u ranom uzrastu može imati dugotrajne negativne posljedice na mozak i cjelokupno zdravlje.

Najnovija istraživanja pokazuju da alkohol negativno utječe na hipokampus, dio mozga zadužen za pamćenje, učenje i emocionalne funkcije. Korištenje CT snimaka tinejdžera koji konzumiraju alkohol pokazalo je stanjenje hipokampusa, što je bilo izraženije kod onih koji su počeli konzumirati alkohol u ranijoj dobi i u većim količinama. Konzumacija alkohola u adolescenciji također je povezana s većim rizikom od depresije, poremećaja ponašanja, posttraumatskog stresnog poremećaja i poremećaja pažnje.

Alkohol djeluje na živčana vlakna koja prenose signale u mozgu, uzrokujući abnormalno povećanje aktivnosti i oštećenje živčanih završetaka. Dok se mozak može oporaviti od određenih oštećenja, struktura stanica se mijenja, što može utjecati na njihovu funkcionalnost.

Ovisnost o alkoholu kod mladih manifestira se drugačije nego kod odraslih, često bez klasičnih simptoma apstinencije, ali s visokom tolerancijom na alkohol i čestim epizodama pijanstva koje mogu rezultirati nizom problema, uključujući zdravstvene, akademske i pravne poteškoće.

Roditelji imaju ključnu ulogu u prevenciji problema s alkoholom među mladima. Važno je uspostaviti otvorenu komunikaciju s djecom o pijenju alkohola, razgovarati o rizicima i važnosti odbijanja ponuda za alkohol. Također je bitno postaviti jasne granice i pravila, te biti uključen u djetetov život, podržavajući ga u pozitivnim aktivnostima i pružajući podršku u teškim situacijama. Roditelji trebaju biti svjesni gdje se njihova djeca kreću i s kim provode vrijeme te biti spremni intervenirati kada je to potrebno.

Prevencija je ključna za smanjenje štetnih učinaka alkohola među mladima. Edukacija o zdravlju mozga i opasnostima alkohola može pomoći mladima da donose informirane odluke i da razviju zdraviji životni stil.

Oglasi