OŽIVITE MONOTONI PROSTOR – izaberite prikladne kontraste !

Ukoliko želite da oživite svoj prostor uz raznobojne kontraste  trebate obratiti na pažnju na veličinu i zapreminu vašeg prostora,te na broj i površinu otvora (prvenstveno prozora). Boje koje vizuelno smanjuju prostor su one tamne dok ga  bijela povećava, pa se u zavisnosti od veličine prostora prvo trebate odlučiti za svijetlu ili tamnu boju. Za veće prostorije preporučljivo je da eksperimentišete sa zanimljivijim kombinacijama.

dizajnidom8

dizajnidom9
Poslije ove  odluke trebate izabrati idealnu  nijansu, tj. onu koja vam najviše odgovara da bi prostor zasijao u punoj ljepoti vašeg dizajna .Nijanse igraju važnu ulogu .  Ako znate koji efekat želite postići , ali se niste odlučili sa kojom bojom ćete to najbolje  postići, pročitajte  vodič o transformaciji doma uz pomoć boja koji će vam pružiti sve što želite znati .

dizajnidom10
Posebno bitan element za oživljavanje prostora je njegovo nijansiranje. Ukoliko se, primjera radi, opredijelite za srednje plavu, zidove bojite bazičnom bojom, a nijanse upotrebite za materijale i  aksesoare u enterijeru. Tako ćete ublažiti montoniju koju bi stvorila samo jedna nijansa, tako da  je ovo nezaobilazan elemenat u oživljavanju jednobojnih prostora.

Oglasi