Nakon što je jedan influencer na društvenim mrežama objavio video na TikToku o svom odmoru u Hrvatskoj, privukao je veliku pažnju jer je njegova priča postala viralna.

U videu je ispričao mučno iskustvo koje je doživio dok je plivao u Jadranskom moru. Iako je u blizini bilo mnogo luksuznih brodova i jahti, on je iskoristio šansu i zaronio u vodu. Nažalost, ono što je naišao nije bilo ono što je očekivao. Uzbuđeno, ali s nevjericom, podijelio je uznemirujući susret sa onim što je vjerovao da je ljudski otpad u moru, što je izazvalo razne reakcije.


Zaprepastilo ga je otkriće da je neko imao drskosti da vrši nuždu u istoj vodi u kojoj je plivao. Čak je uočio ostatke nesvarenih namirnica, uključujući kukuruz, u “neprijatnoj” materiji. TikTok video je preko noći postao senzacija, sakupivši preko pet miliona pregleda i skoro milion lajkova. Dok su neki korisnici TikTok-a smatrali influenserovu nevolju zabavnim, drugi su ismijavali njegovo objašnjenje. Jedan nedavni komentar je šaljivo: “Dobro došli u Hrvatsku.” Ovaj incident služi kao podsjetnik da se neugodne pojave na plaži mogu dogoditi tokom svakog putovanja. Međutim, naglašava i značaj očuvanja čistoće i sanitarnih uslova javnih prostora, uključujući okeane i plaže.

Nažalost, ovo nije jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Nedavno je Dubrovačko-neretvanska županija objavila da postoji zagađenje mora kod plaže Pod Zidina na Korčuli. To je zbog prisutnosti bakterije Escherichia coli i crijevnog enterokoka. Stoga se ne preporučuje kupanje do daljnjeg. Osim toga, iz Grada Dubrovnika su potvrdili da se na snimku objavljenom na njihovom portalu vidi curenje izmeta u uvali Sumartin. Na snimku koji je Igor Legaz snimio u nedjelju nakon obilnih kiša, vidljivo je kako prljava voda kroz ispust teče u more.
Nakon što se utvrdi lokacija fekalnog kolektora i prevođenje oborinskih voda, riješit će se pitanje izlijevanja otpadnih voda iz kolektora. To je bio scenario 28. jula, što potvrđuje jučerašnju izjavu Legaza.

Oglasi