NAPRAVITE SAMI DEKUPAŽ – ovo može svaki početnik!

Ukoliko je  vaš stari nameštaj ili dekorativni predmet izgubio prvobitni sjaj, najbolje rješenje je da ih ukrasite starom dekupaž tehnikom.

napravite sami dekupaž

dizajnidom11

Evo kako da napravite sami dekupaž i koji materijal vam je potreban:

Bijela akrilna boja je  osnova za svaki dekupaž projekat. To je posebno  važno za početnike, dok se ne savlada tehnika  miješanja boja.

Lijepak (za drvo ili specijalan ljepak za dekupaž)
Materijal koji se lijepi na nameštaj, staklo, plastiku (salvete, isječci iz novina, slike, razglednice, ukrasni papir,)
Lak (mat ili sjajni)
Alat, četkice (od sintetičkih materijala),

valjci ,sunđeri, skalpel, makaze,  šmirgla (krupnija i sitnija), stara krpa, samoljepljiva folija.

dizajnidom12

Način izrade:

1. Ako je sto predmet koji želite da ukrasite dekupaž metodom ne koristite tamne boje jer  kada se salvete zalijepe rezultat neće biti impresivan, ništa od ukrasa salavete neće doći do izražaja. Zbog toga  ga ofarbajte u bijelu boju i pristupite dekupaž metodom.

2. Ukras sa salvete koji želite da upotrijebite pažljivo isijecite makazicama . Da bi se salveta lakše kidala, četkicom utapkajte vodu oko ukrasa. Cjepkanjem salvete ćete dobijti ivicu koja se lakše stapa sa podlogom kada se zalijepi, a tako i prirodniji izgled. Koristite se samo gornji sloj salvete.

3. Premažite lijepkom podlogu, i pažljivo prislonite salvetu vodeći računa da se ne pogužva. Kada se ljepak osuši, premažite još jedan sloj ljepka preko salvete.

dizajnidom10

4. Da bi se predmet zaštitio i dobio dodatni sjaj, treba ga na kraju prelakirati. Kada se prvi sloj laka dobro osuši, nanesite još jedan i vaš ručni rad  je gotov.

Oglasi