MODULARNA PEĆ NA DRVA – sve više postaje sastavni dio prostorije !

Iako kamini i  peći ne spadaju tradicionalno u fleksibilne kućne uređaje, francuski dizajner Filip Stark predstavio je modularnu ekološku peć “Speetbox” i tako donio novinu u dizajn grijnih uređaja.
Peć na drva koju je Stark dizajnirao za kompaniju “Speeta”, može da se transformisati  prema željama kupaca kombinovanjem segmenata različitih funkcija. Pored osnovnog elementa za grijanje, funkcije peći mogu se proširiti dodavanjem različitih modula koji se mogu slagati kako horizontalno tako i vertikalno jedan do drugog na mnogo načina.

dizajnidom

dizajnidom3
Možda je najinteresantniji modul ispunjen kamenjem koji akumulira toplotu dok peć grije, a postepeno je otpušta tokom više od 24 sata kada se peć ugasi. Moduli za skladištenje nude prostor za odlaganje drva , knjiga ili dodatne opreme koja se dobija uz peć – lopata za pepeo, hvataljka i  četka.

dizajnidom1

dizajnidom2
Putem aplikacije na pametnom telefonu je moguće kontrolisati temperaturu u prostoriji, distribuciju toplog vazduha, osvjetljenje, brzinu sagorijevanja  pa čak i pristupiti analizi emisije štetnih gasova.

Oglasi