KUĆA KREIRANA OD VULKANSKOG PEPELA – nevjerovatno je to što su napravili vrhunski arhitekti!

Arhitektonski studio poznat kao 0-co bio je zadužen za kreiranje potpuno samoodrživog domaćinstva.

Cilj projekta je da omogući takav dizajn kuće koja će biti otporna na uticaj sjeveroistočne italijanske mikro –  kontinetalne  klime, a da ostane nepromijenjena . Da bi ovo izveli, dizajneri su oživjeli drevna pravila gradnje i koristili materijale većinom iz lokalnih izvora. Krajnji rezultat je energetski i tradicionalna  efikasna i funkcionalna  kuća.

dizajnidom1

dizajnidom2

Građevina posjeduje eksterijer tankih zidova, kreiranih od podznatog italijanskog kamena pod nazivom tufo , koji se formira gomilanjem  pepela izbačenog prilikom vulkanske erupcije.

Što se tiče zidova oni su prekriveni različitim vrstama termo – izolacionim materijalima iz prirodne okoline, uključujući i reciklirano drvo kruške pronađeno na mjestu izgradnje. Zimi,  kombinacija ovih elemenata zadržava i taloži termalnu energiju tako da prosotrija ostaje duže topla.

Arhitekte su pažljivo osmislile  veličinu i poziciju soba, kao i prozora, čime su stvorili unakrsnu ventilaciju koja ljeti  prirodno rashlađuje prostor.

dizajnidom5

dizajnidom4

Tople, prirodne boje i materijali koji dominiraju  u unutrašnjosti ovog doma pružaju opuštajući izgled i osećaj duboke povezanosti sa bogatom istorijom ove regije .

Oglasi