KAKO SE RIJEŠITI MRLJA NA TEPIHU – one su svakodnevna pojava i evo kako da se izborite sa njima

Mrlje na tepihu najbolje je očistit odmah, ali znamo i sami da često žurimo i to ne stignemo pa onda ostavimo za kasnije. Ovo ‘kasnije’ se pretvori u nekoliko dana, potom u sedmicu, i tako se jedna obična mrlja pretvori u tvrdokornu.

Evo kako se riješiti mrlja na tepihu pomoću prirodnih sastojaka:

Vinskog octa – vinski ocat je pravi superheroj čišćenja. U pola šoljice vinskog ocata pomiješajte 2 kašikice soli i tako pripremljeni miks utrljajte u mrlju, a kasnije je usisajte.
Kreme za brijanje – posebno je djelotvorna za masne mrlje. Prvo na mrlju nanesite malo vode uz pomoć spužve, a onda utrljajte kremu za brijanje. Zatim očistite čistom vlažnom krpom.

Soda bikarbona –  odlično je sredstvo za čišćenje svih vrsta mrlja na tepihu, a posebno od povraćanja i urina. Obrišite i pokupite koliko možete, a potom na mrlju nanesite sodu bikarbonu u malo debljem sloju. Onda stavite papiranti ubrus pa ostavite da stoji nekoliko sati, a najbolje je  da se sasvim osuši, i nakon toga usisajte. Soda bikarbona pomiješana sa solju odlično je sredstvo i za masne mrlje na tepihu. Potrebno je pomiješati istu količinu soli kao i sode bikarbone te nanijeti na masnu mrlju pomoću četke (utrljati) i ostaviti da stoji četiri do pet sati i usisati.
Vlažnih maramica – mnogi još ne znaju za to, ali vlažne maramice koje koristimo za bebe odlično su sredstvoi da bi se uklonile mrlje na tepihu. Mrlju dobro izribajte vlažnim maramicama. Vlažne maramice su odlično sredstvo i protiv mrlja na odjeći i namještaju!
Kockica leda – led je dobro sredstvo za čišćenje žvakaćih guma s tepiha. Kockicu leda stavite u vrećicu pa prislonite na zalijepljenu žvaku gumu kako bi se zaledila. Potom je samo sastružite.

KAKO SE RIJEŠITI MRLJA NA TEPIHU

Oglasi