Jevreji imaju direktan način da objasne da zlo ne može zauvijek ostati skriveno – na kraju će biti razotkriveno.

Jevrejska zajednica se često smatra grupom pojedinaca koji posjeduju izuzetnu mudrost i razboritost. Njihova drevna mudrost sadrži velike lekcije za nas da naučimo i iz njih izvučemo koristi.

Da biste identificirali osobu koja je zlonamjerna i zao u vašem okruženju, jevrejska zajednica nudi smjernice:
Ne treba vjerovati osobi koja samo otkriva svoje probleme, a prikriva svoje radosti.
Kada vam neko vjeruje, neće skrivati ​​dobre vijesti od vas, poput unapređenja, bonusa ili neočekivanog naslijeđa. Vrli pojedinac će proslaviti svoju sreću sa vama.

Čovjek koji je mudar razumije da je povjerenje vrijedna roba koja se ne daje besplatno. Oni prepoznaju da se samo na nekoliko odabranih pojedinaca u njihovom neposrednom okruženju može osloniti, uključujući njihove roditelje, bake, djedove i djecu.
Kada postoji nejednakost u finansijskoj situaciji ili jedna osoba uspije, a druga ne, prijateljstva se raspadaju. Rijetka je pojava da prijatelji održavaju vezu u takvim okolnostima.

U početku su se dva muškarca sprijateljila radeći na istom poslu. Međutim, njihov odnos se raspao zbog raznih faktora. Jedna osoba je dobila unapređenje, a druga nije. Uz to, jedan muškarac je doživio radost očinstva, dok se drugi godinama borio sa neplodnošću i nije mogao imati djecu. Kako je vrijeme prolazilo, njihovo prijateljstvo se pogoršavalo, a negativne emocije poput ljutnje, zavisti i uvjerenja o nepravednom tretmanu prožimale su njihovu vezu.
Ova jevrejska poslovica govori o nesretnoj stvarnosti da se ne može kontrolisati čitavo okruženje. Međutim, to sugerira da je moguće filtrirati neke od osoba koje su vam najbliže.
Poznato je da inteligentni pojedinci pokazuju diskreciju u svom govoru, ograničavajući svoje rasprave o povoljnim i nepovoljnim aspektima života samo na one u svom najužem krugu.
Često se kaže da sreća napreduje u tišini. Pojedinac lošeg ugleda prisutan je samo u onima koji imaju otvorene duše i nose svoja srca na rukavima.
(Stil)

Oglasi