IMPRESIVNI PROJEKAT MUZEJA – tako neobičan oblik i dizajn koji plijeni pažnju !

Ovaj impresivni projekat muzeja umjetnosti je predstaio Arhitektonski studio “ODA” iz Njujorka .Arhitektura i dizajn muzeja su u glavnom gradu Norveške, Oslu. Zgrada površine 37 hiljada kvadratnih metara bit će smeštena odma uz poznatu Gradsku vijećnicu sa originalnim muralima Edvarda Munka, Zapadnu željezničku stanicu i najmoderniji gradski kvart Aker Brige. Projekat je naručilo norveško Ministarstvo kulture i crkvenih poslova.

Cilj projekta je da se postavi muzej kao mjesto od internacionalne važnosti i dinamičan kompleks sa jakim nacionalnim izrazom u vizuelnim umjetnostima.

Arhitektonski tim “ODA”, na čelu sa njegovim osnivačem i kreativnim direktorom Eranom Čenom, se odlučio  da izbjegne projektovanje “bijelih kutija” uobičajenih  za muzeje. Njihova ideja je bila da se oko jednog centralnog jezgra postave te  “kutije” u pravcima koje slijede umjetničke ideje.

Proces projektovanja sličan je,po mišljenju mnogih , pročišćavanju sirovog kvarca izvađenog iz zemlje: prvo drobljenje, razdvajanje, analiziranje i na kraju rekonstruisanje. Ovim principom se dobija jednostavan i slobodan dizajn koji se onda sklapa u zavisnosti od pojedinačnih komponenti, odnosno umjetnosti.

Zgrada će imati  šest spratova, prizemlje , izložbene holove, biblioteku, studio sa radionicama, poslovne kancelarije, a sve zajedno će u tu jedinstvenu jedinicu smjestiti nekoliko već postojećih službi kulture u Oslu. Cilj je da se ostavri zajedničko strateško razvijanje i efikasnije iskustvo muzeja i kulture .

Oglasi