Doktor Voja Perišić ističe mnoge koristi jabukovog sirćeta za zdravlje, ali važno je razumjeti kako ga pravilno koristiti da bi se iskoristile sve potencijalne dobrobiti.

Antioksidativna svojstva: Jabukovo sirće sadrži antioksidanse poput resveratrola, koji mogu imati zaštitni učinak na tijelo.

Za probavu i želudac: Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu može pomoći u ublažavanju simptoma refluksa, nadutosti i gorušice te olakšati probavu.

 

Za imunitet: Može jačati imuni sustav i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Za kožu: Jabukovo sirće može biti korisno za kožu, pomažući u ublažavanju kožnih problema poput akni, kao i za liječenje opekotina i ožiljaka.

Primjena: Preporučuje se uzimati nerazrijeđeno jabukovo sirće (30-40 ml), pomiješano s malo meda radi poboljšanja okusa i dodatnih antiupalnih svojstava. Također se može koristiti u kupkama, kao tonik za lice ili kao sredstvo za čišćenje.

Mjere opreza: Iako je jabukovo sirće korisno, važno je koristiti ga umjereno i u skladu s uputama kako bi se izbjegle moguće nuspojave poput iritacije želuca ili zuba.

Jabukovo sirće ima mnoge potencijalne koristi za zdravlje, ali je važno koristiti ga odgovorno i konzultirati se s liječnikom prije početka redovite primjene, osobito ako imate specifične zdravstvene probleme ili ste na lijekovima.

BONUS:

Jabukovo sirće je privuklo veliku pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, ali važno je sagledati činjenice i razumjeti kako ga koristiti da bi se izbjegli mogući rizici.

Sastav i vrste: Jabukovo sirće se pravi fermentacijom presovanih jabuka. Može biti filtrirano ili nefiltrirano (sirovo), pri čemu se sirovo obično smatra zdravijim zbog prisutnosti “majčinog octa”, koji je kultura koja može doprinijeti zdravstvenim prednostima.

Sirćetna kiselina: Glavna komponenta jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina, koja je povezana s mogućim antiupalnim svojstvima. Većina istraživanja o ovim svojstvima provedena je na životinjama, stoga je potrebno više istraživanja na ljudima da bi se potvrdila tačnost ovih tvrdnji.

Potencijalne koristi: Konzumacija jabukovog sirćeta razblaženog vodom može se povezati s nizom potencijalnih koristi, kao što su borba protiv infekcija, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i podrška gubitku težine. Iako su neka istraživanja obećavajuća, mnogi od ovih efekata još nisu potvrđeni u većim kliničkim studijama.

Rizici: Upotreba jabukovog sirćeta može nositi određene rizike, posebno ako se konzumira nerazrijeđeno ili u prevelikim količinama. Visoka kiselost može dovesti do erozije zubne cakline ili iritacije gastrointestinalnog trakta, što može pogoršati probleme poput refluksa.

Ostali proizvodi: Postoje i proizvodi poput guma i suplemenata koji sadrže jabukovo sirće. Važno je osigurati da su takvi proizvodi regulirani i da se koriste u skladu s uputama.

Ukratko, dok jabukovo sirće može imati neke zdravstvene prednosti, važno je koristiti ga umjereno i pažljivo, te se savjetovati s zdravstvenim stručnjakom prije redovite upotrebe, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove

Oglasi