DEKORACIJA PROZORA – vjerujemo da neke nikada niste ni upotrijebili!

Uređenje i dekoracija prozora je veoma bitno jer koliko god ono estetski dobro izgledalo mora istovremeno i da služi svrsi.

Prije nego što se odlučite za stil i izgled dekora, morate razmisliti o svojim potrebama. Da li i koliko je  važna privatnost? Prostorije u prizemlju, ako se nalaze u prednjem dijelu kuće i imaju pogled na ulicu zahtjevaju više privatnosti, neko sobe koje imaju pogled na zadnji dio kuće ili  na spratu.

dizajnidom5

dizajnidom7

Ako su okrenute prema zapadu ili  jugu , onda ćete  trebati dekor koji će zaklanjati jake sunčeve zrake, dok u hladnijim periodima , prozori koji su okrenuti prema sjeveru moraju da imaju prozorski dekor koji će pomoći da uštedi energiju.

 dekoracija prozora, ukrašavanje, dnevni boravak

dizajnidom4

Osim praktičnog dijela oko prozora treba razmisliti i o njegovom arhitektonskom uklapanju saostalim namještajem. Dešava se da prozor zbog svog oblika  sam po sebi umanjuje prostor umjesto da ga  obogaćuje , jer je prozor zdepast, suviše tanak ili čudno pozicioniran . Za tradicionalne sobe vertikalni zastori su previše savremeno rješenje, ako je dodir savremene čistoće i  praznog stila ono što se želi postići .Draperije od damaska sa ornamentima od ljubičastog somota, dekorativne rozete i svilene rese  očigledno ne dolaze u obzir sa modernim dizajnom.

dizajnidom8

Oglasi