ARHITEKTONSKI DIJAMANT – ekološka kuća sa univerzalnim oblikom!

Ekološku kuću je projektovao arhitektonski biro “Marc Koehler Architects” čije je sjedište u Amsterdamu. Na njen jedinstven oblik u najvećoj mjeri su uticale prirodne sile koje dominiraju u okolini – lokalni vjetrovi, sunce i more . Dizajn kuće je prvenstveno kontekstualan pa je iz ovog razloga svaki materijal odabran nakon pažljivog ispitivanja tekstura i boja nađenih u njenom okruženju.

dizajnidom2

dizajnidom3
Kao rezultat nastao je interesantan arhitektonski objekat, drveni dijamant čija svaka strana izgleda drugačije. Razne nijanse oker, sive, braon  i zelene boje prenijete su iz okoline kako na eksterijer, tako i na enterijer kuće.

Donji nivo kuće je izgrađen od livenog betona u tamnijoj nijansi sive kako bi podsjećao na bazaltne stijene koje se mogu naći na ostrvu, dok je beton korišten za gornji nivo kuće ofarban u svjetlu nijansu braon boje nalik pješčanim pustinjama .

Kuća je obložena daskama od netretiranog crvenog kedra koji će tokom vremena mijenjati boju od oker do srebrnasto sive.

dizajnidom4

dizajnidom5
Plan kuće se sastoji iz niza platformi raspoređenih spiralno oko kamina koji predstavlja centra i samo središte kuće. Uviđa se interesantna prostorna i vizuelna veza između prostorija, hodajući od platforme do platforme,  ali i veza sa okruženjem kuće jer je svaki prozor oblikovan i pozicioniran na poseban način, uvijek u zavisnosti od funkcije prostorije.

Oglasi