U prošlosti, u Srbiji, tradicionalno je bilo da su muškarci bili glavni nosioci porodičnih finansija, dok su žene bile zadužene za domaćinstvo i brigu o deci, bez obaveza izvan kuće. Međutim, kako se vreme menjalo, tako su se menjale i uloge u porodicama. Sada je sve češće da i muškarci učestvuju u kućnim poslovima, čak i u pripremi obroka, posebno kada supruga radi ili nema dovoljno vremena.

Tokom gostovanja u našoj poznatoj televizijskoj emisiji u Srbiji, gospođa Milena je iznela nekoliko zapažanja o ovoj temi. Ona smatra da se pitanje ravnopravnosti polova i raspodele kućnih obaveza i poslova često pogrešno tretira. Prema njenom mišljenju, raspodela ovih poslova može biti pravedna i uravnotežena, ali se često suočavaju sa nedostatkom komunikacije što predstavlja veliki problem.

Najčešći problemi s kojima se parovi suočavaju u vezi sa ovom temom su nedostatak komunikacije i nerazumevanje. Često se pod pritiskom borbe za ravnopravnost polova zaboravlja na tradicionalne uloge u porodici. Finansijska nejednakost se često ističe kao naglašena, jer se muškarcima često upućuju komentari o njihovim finansijskim prihodima, dok se žene suočavaju s očekivanjima da i dalje obavljaju tradicionalne kućne poslove, iako rade i zarađuju vlastiti novac. Što je i istina, žene obavljaju dosta teških kućanskih poslova a pri tome idu i na posao na kojem redovno zarađuju novac.

Ovaj trend ukazuje na to da se društvo menja i da se tradicionalne uloge u porodici sve više mešaju. Međutim, i dalje postoji potreba za otvorenom komunikacijom između partnera kako bi se postigla prava ravnoteža u obavezama i očekivanjima unutar porodice.

 

Oglasi