KUĆNI UKRAS O KOJEM SVI PRIČAJU – zaista uljepšaju svaku prostoriju u kojoj se nalaze

Orhideje su među omiljenijim kućnim biljkama, koje se često poklanjaju i kao znak pažnje i svojim interesantnim izgledom uljepšavaju naš prostor…

Zbog jarkih boja, dugotrajne prirode i egzotičnog izgleda, orhideje su biljke koje privlače puno pažnje i o kojima se uvijek priča. Ipak, jedna je o kojoj sada svi pričaju.

Nova vrsta orhideje, nazvana Telipogon diabolicus, nađena je u Kolumbiji.

7a

Rijetka priroda ove orhideje donijela joj je svjetsku popularnost i mjesto na Internacionalnoj Uniji Konzervacije Prirode, tačnije na Crvenoj Listi, koja dokumentuje sve vrste biljaka i životinja koje su ugrožene i kojima prijeti nestanak. Naučnici i istraživači vjeruju da trenutno postoji samo 30 ovakvih orhideja, što još više doprinosi njenoj popularnosti.

Ono što je fasciniralo javnost, a posebno ljubitelje ove biljke, su njene srcolike unutrašnje latice – takozvani gynostemium, koje svojim izgledom podsjećaju na đavolju glavu.

Činjenica da su latice nešto oštrije nego što je to uobičajeno i što se može vidjeti na svim drugim orhidejama, navelo je ljude na razne spekulacije. Nema sumnje – sličnost đavolje glave i njenog tamno, kraljevski ljubičastog gynostemiuma je posebno vidljiva, što i vi možete videti na snimku u prilogu.

U svakom slučaju, ovo je samo još jedan dokaz da čovječanstvo još uvijek nije svjesno ljepote koja ga okružuje.

 

Oglasi