– Mi se u nastavku našeg današnjega članka malo posvećujemo Holivudu, kao i nekim pričama koje su povezane sa velikim glumcima. Većina njih su bili osobenjaci, a njihov ljubavni život je bio u najmanju ruku čudan. 

Errol Flynn bio je australijski glumac koji je stekao svjetsku slavu tokom zlatnog doba Hollywooda. Poznat je po svojim romantičnim glumačkim ulogama praćenim ženskim glasovima. Čuveni Robin Hud stvorio je bezbroj poznatih likova, osvojio mnoge nagrade za svoje talente, a interesovanje javnosti za njegove preokrete ljubavnih avantura daleko je premašilo njegov profesionalni uspeh. Legendarna zavodnica zavela je najveće ljepotice u činu intimnosti koji i danas šokira.

Rođen je 20. juna 1909. na Tasmaniji. Njegov otac, Theodore Thomson Flynn, bio je predavač, a kasnije i profesor biologije na Univerzitetu Tasmanije. U majčinoj porodici bilo je mnogo pomoraca, pa je odatle i njegov doživotni interes za čamce i more.

Pohađao je Hutchins School, Hobart Academy i Albuera Street osnovnu školu, ali je izbačen iz svake. Prvi put je nastupio kao izvođač sa devet godina 1918. godine, služeći kao paž Enid Lyons na Kraljičinom karnevalu.

U svojim memoarima, Lyons je opisao Flynna kao “hrabru figuru – zgodnog devetogodišnjeg dječaka neustrašivog, pomalo oholog lica koji je već pokazao iskrenost po kojoj će kasnije postati poznat u civiliziranom svijetu.

  • Od 1923. do 1925. Flynn je pohađao South West London College, privatni internat u Barnsu, London. Godine 1926. vratio se u Australiju i pohađao gimnaziju crkve Engleske u Sidneju (poznatu i kao “Obala”), gdje je bio kolega budućeg australskog premijera Johna Gortona. “Sauer” ga je izbacio iz formalnog obrazovanja zbog krađe, iako je kasnije tvrdio da je to bilo zbog seksualnog odnosa sa školskim domarom.

Radio je kao mlađi činovnik u brodarskoj kompaniji u Sidneju i otpušten je zbog krađe sitnog novca, a sa osamnaest godina otputovao je u Papuu Novu Gvineju da traži svoje bogatstvo uzgajajući duhan i kopajući zlato na poljima zlata Morobe. Narednih pet godina proveo je skačući između života u Novoj Gvineji i Sidneja.

Australijski režiser Charles Shovel snimio je film o pobuni Bountyja, Pobuna na Bountyju (1933), koji je kombinirao dramatičnu rekonstrukciju pobune s dokumentarcem o današnjem ostrvu Pitcairn. Chauvel je tražio nekoga da igra ulogu Fletcher Christiana, a tu je Flynn uskočio. Postoje različite priče o tome kako je dobio ulogu. Prema riječima osobe upućene u situaciju, Šovel je vidio njegovu fotografiju u članku o padu jahte. Međutim, glumac John Warwick također je otkrio neke glasine. Iako film nije postigao veliki uspjeh na kino blagajnama, glavna uloga je Flynnu otvorila vrata u svijet kinematografije.

Divan život

Flynn je bio poznat po svojoj opsesiji ženama, piću, pušenju i, jedno vrijeme, zloupotrebi droga 1940-ih.

Povezivali su ga sa najljepšim damama tog vremena, poput Lupe Velez, Marlene Dietrich i Dolores del Rio. Često je bio uključen u poslove Williama Randolpha Hearsta u Hearst Castleu. Flynn je napravio razna ogledala i skrovišta u cijeloj svojoj vili, uključujući nadstrešnicu iznad gostinjske sobe za tajno posmatranje. Gitarista Rolling Stonesa Ronnie Wood obišao je kuću kao potencijalni kupac 1970-ih i otkrio:

– Errol ima dvosmjerno ogledalo… i sistem zvučnika u ženskom toaletu. Ne radi sigurnosti. On je samo biološki voajer.

Ima šnaucera po imenu Arno koji je posebno obučen da ga štiti. Zajedno su posjećivali premijere, zabave, restorane i klubove sve do smrti psa 1941. godine.

brak i poslovi

Flynn je bio oženjen tri puta: za glumicu Lily Damita od 1935. do 1942. (sa jednim sinom, Seanom Flynnom); za Noru Eddington, 1943-1949 (dvije ćerke, Deirdre i Rory); i Patrice Wymore, od 1950. do njene smrti (jedan kćer, A Arnella Roma).

Sin je nestao

Njegov jedini sin, Šon (rođen 31. maja 1941.), glumac i ratni dopisnik, nestao je u Kambodži u aprilu 1970. tokom Vijetnamskog rata. Sean i njegova koleginica Dana Stone su slobodni fotoreporteri časopisa Time. Nijedno od njihovih tijela nije pronađeno. Nakon decenijske potrage koju je finansirala njegova majka, Šon je zvanično proglašen mrtvim 1984.

smrt tokom snošaja

  • Errol Flynn je preminuo od srčanog udara dok je imao seks sa svojom 17-godišnjom ljubavnicom, Beverly Islandom. Lako zavodi maloljetne djevojke.
  • “Sjajno sam se proveo, uživao sam u svakom trenutku”, rekao je Errol prije smrti od srčanog udara 1959. godine. Sahranjen je sa šest boca njegovog omiljenog viskija.

Oglasi