Na šta obratiti pažnju kad ljetujete u ovim zemljama, savjeti za konzumiranje hrane!

Kako biste spriječili probleme sa želucem dok posjećujete popularna ljetovališta, gastroenterolog dijeli vrijedan uvid o namirnicama koje treba izbjegavati.

Kako bi zaobišao ovu nevolju, on naglašava važnost nošenja probiotičkog dodatka tokom putovanja. Osim toga, on poziva putnike da vode računa o jedinstvenim običajima ishrane i praksi svake zemlje koju posjećuju.

Prema riječima dr. Perišića, na putovanju je ključno izračunati potrebnu količinu probiotika, jer uzimanje jednog probiotika dva puta dnevno može imati značajan utjecaj.

GRČKA – Prema riječima dr. Perišića, u Grčkoj je preporučljivo suzdržati se od konzumacije mesa. Ova preporuka proizlazi iz čestog zamrzavanja mesa uzrokovanog ekstremnim temperaturama, što rezultira potencijalnom bakterijskom kontaminacijom.

Konzumacija girosa je najzastupljenija među turistima u Grčkoj, iako je kvalitet ovog jela vrlo sporan. Gyros se prvenstveno sastoji od neadekvatno kuhanih ostataka mesa koji se ostavljaju izloženi suncu na duži period, što izaziva zabrinutost u pogledu njegovih higijenskih standarda. Shodno tome, preporučljivo je da se odlučite za suvlaki, jelo koje se sastoji isključivo od ražnja od čistog mesa. Ovi ražnjići se kuvaju na izuzetno visokim temperaturama u rasponu od 600-700 stepeni, efikasno eliminišući sve potencijalne bakterije.

EGIPAT – Prema renomiranom specijalistu za gastroenterologiju, opšte je poznato da pojedinci ne pokušavaju konzumirati vodu iz slavine u Egiptu, kao ni u raznim regijama Afrike i južne Evrope.

Perišić savjetuje da je neophodno konzumirati isključivo flaširanu vodu, jer voda koja nije bakteriološki bezbedna može dovesti do teških bolesti. Osim toga, mudro je suzdržati se od konzumiranja pretjerano začinjene kuhinje, jer naša nepca možda nisu navikla na takve okuse.

TURSKA- Prilikom posjete Turskoj, zemlji poznatoj po širokoj upotrebi obroka na bazi švedskog stola, važno je da turisti budu oprezni i izbjegavaju prejedanje, kako savjetuju medicinski stručnjaci.

Dr Perišić savjetuje da ne konzumirate baklavu zbog dugog vijeka trajanja. Umjesto toga, preporučuje se da se odlučite za svježe kolače i voćne salate. Takođe se savetuje izbegavanje pretrpanosti tanjira i konzumiranje pet manjih obroka tokom dana.

CRNA GORA-  Plodovi mora, poznati po svojoj raznovrsnosti u kulinarskim pripremama, zauzimaju istaknuto mjesto u crnogorskoj kuhinji. Ipak, dr. Perišić ne savjetuje njegovu konzumaciju.

Prema riječima gastroenterologa, školjke, posebno školjke, su primarno porijeklo toksina i patogenih bakterija koje mogu dovesti do teške mučnine. Ključno je konzumirati dobro oprane školjke, ali jedva da postoji garancija da ih je kuhar adekvatno očistio prije upotrebe u jelu.

(MONDO/objektiv)

Oglasi