Ljeto nije samo vrijeme za vodene aktivnosti i opuštanje, već je to i period u kojem zaraze bujaju.

Doktorka Sanja Krejović upozorila je javnost na novo pitanje zdravstvene zaštite kao odgovor na prethodni, zbog čega su Srpkinjama po povratku sa odmora bile potrebne ginekološke usluge. Tokom ljetnih mjeseci, infekcije su češći zbog popularnosti bazena kao sredstva za suzbijanje vrućine. Međutim, osobe koje više vole nagle uranjanja u vodu trebale bi biti oprezne, jer to može dovesti do teških posljedica, od kojih neke mogu biti trajne. Najčešće zahvaćeni dijelovi tijela su uši, što može dovesti do nesnosnih bolova i infekcija grla, zbog čega mnogi pojedinci moraju posjetiti liječnika.

U intervjuu za RTS, dr Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije, izjavila je da respiratorne infekcije nisu retka pojava tokom letnje sezone. To je zbog fluktuirajućih temperatura klimatizacijskih sistema, što može povećati vjerovatnoću razvoja infekcija u ušima, grlu i nosu pri prelasku s visokih na niske temperature. Dr Krejović preporučuje i oprez pri skakanju u vodu, jer promjene pritiska mogu oštetiti uši, lice i nos.

Ljekari navode da je ozljeda bubne opne ozbiljna fizička trauma, jer izlaže tjelesnu šupljinu i može dovesti do daljnjih komplikacija i infekcija. Neophodna je hitna popravka, a potrebno je provesti testove sluha kako bi se osiguralo da nema daljnjih oštećenja. Ako se bubna opna ne regeneriše, možda će biti potrebna operacija. Primjećuje se da respiratorne infekcije kao što su infekcije sinusa mogu uzrokovati oštećenje glasnih žica, što rezultira gubitkom glasa. Važno je utvrditi je li infekcija bakterijska i, ako jeste, primijeniti antibiotike kao liječenje.

Ključno je priznati da je značajan broj pojedinaca prijavio da imaju slične simptome u prethodnom periodu. Preovladavali su simptomi kao što su kašalj, kihanje, grlobolja, groznica i opšta nelagoda. Ipak, osnovni uzrok ovih zdravstvenih problema tokom ljetne sezone može se uvelike razlikovati, što predstavlja dodatnu komplikaciju za zdravstvene radnike. Za doktore može biti izazov da dijagnosticiraju i liječe ove simptome samo jednim pregledom, zbog čega su neophodni dodatni testovi. Otkrijte uvid medicinskih stručnjaka u ove simptome.

Oglasi