Nakon snažnog zemljotresa jačine 5,5 stepeni Rihterove skale koji je jutros u 8:44 po lokalnom vremenu pogodio Adanu u Turskoj, tlo je doživjelo seriju od 17 uzastopnih potresa. Prema izvještajima turskih medija, isto područje pogodili su naknadni potresi, najjačih 4,4 i 3,5 po Rihterovoj skali. Ovi seizmički događaji su se desili brzo do 10:57. Video snimci koji se dijele na društvenim mrežama prikazuju pojedince koji trče iz trgovina dok predmeti padaju oko njih. Mediji navode da je 55 osoba zatražilo medicinsku pomoć u obližnjoj Okružnoj bolnici Kadirli zbog uznemirenosti i panike izazvane zemljotresom.

 

Oni koji su u bolnicu došli u strahu od zemljotresa detaljno su pregledani u Hitnoj pomoći. Nakon potresa dvije osobe su skočile sa balkona i trenutno su dobrog zdravlja. Vrijedi napomenuti da se jutros na Kritu u Grčkoj dogodio potres jačine 3,6 stepeni Rihterove skale. Institut za geodinamiku izvijestio je da je epicentar potresa bio 4 kilometra jugozapadno od Akala Horija. Seizmički događaj zabilježen je na dubini od 8,4 km. Budući da je epicentar bio na kopnu, potres se osjetio iu okolnim područjima. Čuvena turska poslovica “cografia kaderdir” ili “geografija određuje sudbinu” prikladno opisuje ranjivost Turske na zemljotrese.

 

Veći dio Turske nalazi se na Anadolskoj tektonskoj ploči, koja se postepeno pomiče prema zapadu brzinom od oko dva centimetra godišnje. Pozicionirana između veće Evroazijske i Afričke ploče, kao i manje Arapske ploče, Turska doživljava nagomilani pritisak koji se povremeno oslobađa sa katastrofalnim ishodima, kao što je primjer snažnog potresa koji se dogodio 6. februara. Kako afrička i arapska ploča opstaju u kretanja, Turska se nalazi figurativno sabijena, dok Evroazijska ploča onemogućava bilo kakvo kretanje prema sjeveru. Prema tome, Turska se nalazi duž više linija rasjeda. Najznačajnija linija rasjeda u zemlji je Sjevernoanadolski rased (NAF), koji ima potencijal za destruktivne posljedice. Ova linija rascjepa nalazi se na spoju Anadolske i Evroazijske ploče, proteže se od južnog regiona Istanbula do sjeveroistočne Turske.