SOLARNI PANELI NAJAVLJUJU ENERGETSKU REVOLUCIJU – tehnologija koja koristi organske molekule!

Tim istraživača sa Univerziteta u Mičigenu je stvorio potpuno transparentan solarni panel – revolucionaran proizvod koji može imati mnogbrojne primjene u arhitekturi, ali i u drugim poljima kao što su   automobilska industrija ili mobilna elektronika . Prethodni napori da se kreiraju upravo ovakvi paneli nisu bili dovoljno uspješni zbog nedovoljno prikupljene energije i lošeg kvaliteta korištenog materijala.

dizajnidom7
Ova tehnologija koristi organske molekule koji upijaju svjetlosne talase koji su nevidljivi ljudskom oku, kao što su infracrveno i ultraljubičasto svjetlo. Prikupljeno svjetlo se prenosi do ivica panela, gdje se pretvara u električnu energiju uz pomoć fotonaponskih solarnih ćelija.

dizajnidom8
Revolucionarni produkt će najefikasniju primjenu naći na fasadama zgrada, a posebno  na kulama sa staklenom fasadom, pošto je površina zidova uglavnom dosta veća od površine krova. Prikupljanje solarne energije će na taj način postati prefinjenije i  efikasnije , bez uticaja na dizajn zgrade. Još više , ova tehnologija se lako može ugraditi i na stare zgrade.